Obrazovanje

Niš – prestonica nauke i promocije devojaka u nauci

Humanitarna organizacija “Nađi Raula” iz Niša organizovala je tradicionalni 6. Forum mladih naučnika – ne rugaj se talentima.

U Svečanoj Sali Univerziteta u Nišu među govornicima su bili mladi talenti i budući naučnici. Tema foruma bila je izuzetno zanimljiva “Devojke u nauci. Ima li predrasuda i koliko je teško biti najbolja u nauci?”

Jovan Milić; Foto: I.M.

“Danas iz Niša šaljemo jasnu i nedvosmislenu poruku da niko nikada ne treba i ne sme da se ruga mladnim talentima i to mladim ljudima koji se trude da osvajaju nagrade na takmičenjima i olimpijadama u svetu i sve nas čine ponosnim”, kaže osnivač foruma Jovan Milić.

Jelena Zdravković nebrojano puta je učestvaovala na različitim takmičenjima, konferencijama, pa i olimpijadi. Uvek je, kaže, osvajala neko od prva tri mesta, a ovaj forum i temu smatra jako važnim.

Jelena Zdravković; Foto: I.M.

“Mene podržavaju svi što se tiče nauke, drago mi je što u mojoj okolini ne postoji odbojni stav prema devojkama koje se bave naukom i mislim da smo svi ravnopravni i da možemo jednako da uspemo nevezano za pol”, kaže Jelena za Niške vesti.

 

Isidora Tasić je mlada naučnica iz Niša. Ona smatra da ne treba da imamo predrasude ni prema kome.

Isidora Tasić; Foto: I.M.

“Studentkinja sam druge godine Medicinskog fakulteta. Moram da priznam da devojke nisu dovoljno promovisane u nauci i uvek su u prikrajku. Ne treba vršiti takve podele, muškarci i žene imaju neke sposobnost svojstvene svom polu”, kaže Isidora.

Predstavnici Ambasade Australije, u okviru studije slučaja, predstavili su obrazovanje Australije a time su i podržali Forum mladih naučnika.

Elizabet Bakan; Foto: I.M.

“Australijskoj ambasadi je jako drago da podrži ovakav skup. Ovo je moja prva poseta Nišu. Australija podržava mlade talente, naučnike, a pre svega žene zato što je to za budućnost Srbije jako važno”, kaže druga sekretarka ambasade Australije Elizabet Bakan.

Forum je otvoren nastupom Vojnog orkestra i dečijeg hora “Čarolija”.

Foto: I.M.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com