Društvo

Niš preneo matične knjige u elektronski oblik

Šef odseka Upravne inspekcije Nišavskog upravnog okruga Gradimir Ćirković izjavio je da je Grad Niš završio sa unosom svojih matičnih knjiga u elektronsku bazu podataka, ali da Gradska uprava nije završila unos matičnih knjiga za šest opština sa Kosova i Metohije za koje je zadužen po zakonu grad Niš.

„Za tih šest opština za koje je zadužen Grad Niš procenat unosa je sedam do osam procenata. Njihovih matičnih knjiga ima 5.500 i prema planu grada unos bi trebalo da bude završen za narednih pet godina, a rok je istakao 2017. godine“, izjavio je Ćirković na sastanku republičkih inspektora sa predstavnicima grada, gradske uprave i gradskih preduzeća.

Ćirković je dodao da je Vlada Srbije insistirala da taj posao bude završen. Nakon unosa podataka iz matičnih knjiga u centralni registar koji je u elektronskom obliku, izvode iz knjiga rođenih i venčanih, kao i uverenja o državljanstvu, više nije neophodno uzimati u opštinama i plaćati takse.

Primenom Zakona o upravnom postupku sve institucije kojima su podaci iz ovih papira potrebni moraju same da ih pribave.

Jedna od opština koja je među prvima u Srbija završila prenos podataka iz matičnih knjiga u elektronski oblik je Bela Palanka. Podaci iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i venčanih u ovoj opštini uneti su tokom 2007. i 2008, a već 2010. omogućen je direktan rad u centralnom sistemu.

Protiv načelnika šest opštinskih uprava u Srbiji podnete su prošle godine prekršajne prijave zbog neizvršenja rešenja upravnih inspektora. Opštine Jagodina, Prokuplje, Vlasotince, Bela Crkva, Ljubovija i Aleksandrovac našle su se pred sudom jer nisu ispoštovale naloge Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i prenele podatke iz matičnih knjiga u elektronski oblik.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com