Društvo

Niš predstavljen na konferenciji Ujedinjenih nacija u Bonu

Godišnja Konferencija UN o klimatskim promenama, održana je ove godine u bivšoj političkoj prestonici Zapadne Nemačke – Bonu. Ovo je jedan od najvećih skupova pod okriljem UN, koji okuplja predstavnike svih zemalja članica UN na najvišem nivou, predstavnike nevladinog sektora i aktiviste.

Glavne teme ovogodišnje novembarske Konferencije UN u Bonu (COP23), bile su – nivoi primene ranijih najvažnijih sporazuma o klimatskim promenama iz Rija, Kjota i Pariza, kao i najnoviji izazovi koji uključuju ekstremne događaje poput velikih požara, poplava, oluja i tropskih vrućina.

Ono što je značajno za grad Niš, to je da su prvi put, od kako se održavaju Konferencije UN o klimatskim promenama, ravnopravno učešće uzeli i predstavnici regiona i lideri lokalnih samouprava širom sveta, u okviru posebnog Klimatskog Samita lokalnih i regionalnih lidera, kao zvaničnog dela COP23.

Predsednik Skupštine Grada Niša, mr Rade Rajković, na poziv gradonačelnika Bona, a kao predstavnik Političkog komiteta Saveta evropskih opština i regiona, učestvovao je na Konferenciji i Samitu od 11. do 13. novembra i on je ujedno bio i jedini predstavnik iz Srbije i regiona.

predsednik Skupštine grada Niša mr Rade Rajković u Bonu

Aktivnosti na Samitu uključivale su zvanični i informali deo, a ključna tema razgovora se odnosila na smanjenje količine ugljen-dioksida u atmosferi, koji se uglavnom oslobađa sagorevanjem uglja i nafte.

Istraživanja ukazuju da bi povećanje prosečne temperature vazduha od preko 2 celzijusa u narednim godinama, dovelo do katastrofalnih posledica i negativnih promena klime.

Na Samitu, na kome je učestvovalo preko 1000 delegata i preko 330 političkih lidera iz preko 80 zemalja u svetu, predsednik Skupštine Grada Niša je tokom svog obraćanja, i u razgovorima sa gradonačelnicima iz nekoliko desetina gradova sa gotovo svih kontinenata, zauzeo stav da je Grad Niš spreman da se uhvati u koštac sa klimatskim promenama i da će se postepeno preduzimati svi neophodni koraci, kako bi se povećala energetska efikasnost i obezbedila održivost energetskog sistema u gradu.

“To je jedino moguće kroz energetske projekte, koji bi doprinosili znatnom smanjenju emisije izduvnih gasova, a sa ciljem da grad Niš inovativnim tehnologijama u ovoj oblasti postane pionir u zaštiti klime i životne sredine u regionu”, rekao je.

Konferencija UN o klimatskim promenama u Bonu

Predsednik je na Smitu još dodao da „Grad Niš ima mogućnosti da poboljša energetsku efikasnost i poveća korišćenje obnovljivih izvora energije, što podrazumeva uštedu energije, uvođenje čistijih i obnovljivih izvora energije, reciklažu i prečišćavanje voda, elektrifikaciju javnog prevoza, štedljivu javnu rasvetu i ostale preventivne, praktične modele za ekološki čistiju sredinu. Sve to može biti postignuto kroz međunarodne forume, razmenu iskustava i projektno finansiranje“.

O ovim i sličnim problemima, koji se tiču jedne od najvećih pretnji čovečanstvu – klimatskih promena, Rajković je razgovarao i tokom bilateralnih susreta sa svojim kolegama na marginama Samita.

O spremnosti Grada Niša da se suoči sa klimatskim promenama i o konkretnoj saradnji sa ostalim gradovima i državama, predsednik Skupštine je, između ostalog, razgovarao i sa guverenerom Kalifornije Džerijem Braunom, gradonačelnikom Hirošime Macui Kazumijem, gradonačelnikom Bona Ašokom Sirdharanom, specijalnim predstavnikom Kraljevine Maroko u UN, Hakimom el Haiteom, kao i sa drugim mnogobrojnim političkim liderima i stručnjacima za ovu oblast iz Afrike, SAD, Azije i Evrope.

Specijalni govornici na Samitu bili su i predsednik svetskog lidera u istraživanju solarne energije „Solar Impulsa“ Bertrand Pikard, kao i bivši guverner Kalifornije, a sada predsednik organizacije za borbu protiv klimatskih promena R20 – Arnold Švarceneger.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com