Virus KoronaZdravlje

Niš prednjači u vakcinaciji, juče samo jedan građanin pozitivan na koronavirus

U Nišu je do sada vakcinisano skoro 25 odsto gradjana uzrasta od 18 do 30 godina, što je oko pet odsto više od proseka na nivou Srbije, izjavio je danas direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan.

On je za agenciju rekao da je prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo 56,6 odsto punoletnih stanovnika Niša, dok je obe doze primilo 46 odsto stanovnika.

“Obe doze je primilo bezmalo 98.000 gradjana, a potrebno je da imamo još nešto više od 8.000 gradjana koji su primili obe doze da bi dostigli 50 odsto”, kazao je Jerkan.

Najavio je da će do 20. juna više od 5.000 gradjana biti revakcinisano, pa se kako je rekao, može očekivati da do 25. juna Niš dostigne 50 odsto revakcinisanih stanovnika.

“Dom zdravlja se može pohvaliti sa 90 odsto vakcinisanih zaposlenih, a pri tom je pet do šest odsto zaposlenih na bolovanju, a dva do tri odsto iz opravdanih razloga ne može da primi vakcinu”, izjavio je Jerkan.

Dodao je da se u Nišu obavlja i vakcinacija stranih državljana kojih je, nakon što su Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja doneli tu odluku, dnevno na vakcinalnim putnktovima bilo od 50 do 100, a sada imedju 300 i 400.

“Predstoji nam ove nedelje vakcinacija 5.700 gradjana Makedonije koji su se prijavili preko Privredne komore Srbije. Očekuje nas veliki posao i angažovaćemo veći broj ekipa kako bi i naši gradjani i gradjani Makedonije primili vakcinu bez čekanja”, kazao je Jerkan.

Dodao je da očekuje “relaksirano” leto kada je reč o epidemiji korona virusa.

“Ukoliko procenat gradjana koji su primili prvu dozu vakcine tokom letnjih meseci podignemo na 70 odsto, odnosno ukoliko budemo imali 55 do 60 odsto revakcinisanih gradjana, imaćemo i mirnu jesen. Ukoliko to ne postignemo moguće da ćemo imati jesen koja neće biti dobra”, istakao je Jerkan.

Podsetio je da su prošle godine tokom novembra naglo počeli da skaču brojevi pregleda i broja obolelih u kovid ambulanatama u Nišu.

“Imali smo do novembra dnevno 400 do 500 pregleda, a onad se broj popeo na 2.000, što je zasta mnogo”, kazao je Jerkan.

On je kazao da epidemiloška kriva u Nišu “najzad ide naniže”.

“Juče smo imali u kovid ambulantama 127 pacijenata, od kojih je samo jedan bio pozitivan, doduše, nedeljom je uvek manji broj pacijenata i broj pozitivnih. Proteklih radnih dana broj novoobolelih od korona virusa bio je od dva do četiri”, kazao je Jerkan.

Dodao je da je trenutno broj novoobolelih od kovida u Nišu identičan onom koji je beležen juna prošle godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Jel su se ti podaci proverili sa Beogradom? Jel samo meni cudno kako to da Nis prica da je u svemu najbolji i samo DZ Nis i Nis i samo to Jerkan prica ni ministar ni premijerka ni predsednik niko, samo Jerkan. Svako svog konja hvali ali ovaj ga malo pretera.I to samo prica, nema dokaza statistike,samo prica. Inace, jel rekao kako to da je 90% radnika vakcinisano i sta su morali da prodju? Jel rekao kad ce u penziju posto vec godinu dana bi trebalo da prima penziju a ne da sedi u direktorskog fotelji. Kad ce se ovom coveku stati na put?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com