Zdravlje

Niš ponovo jedan od najzagađenijih gradova u Evropi

U vazduhu u Nišu sedam puta više štetnih čestica od dozvoljenih Koncentracija PM10 čestica u vazduhu u Nišu iznosila je sinoć u 20 časova čak 367 mikrograma po metru kubnom, što je sedam puta više od koncentracije čestica koja se smatra prihvatljivom za zdravlje ljudi.

Prema merenjima Agencije za zaštitu životne sredine koncentracija PM10 čestica u Nišu bila je visoka tokom čitave večeri. U 19 časova časova iznosila je 300 mikrograma, a u 21 časo 273 mikrograma.

Tokom noćikKoncentracija PM10 čestica tokom noći u Nišu je pala na 89 mikrograma, a jutros u sedam časova iznosila je 83 mikrograma, (kod škole “Sveti Sava”), odnosno 93,4 mikrograma koliko je izmereno na stanici kod Instituta za javno zdravlje Niš.
Niš je sinoć bio ubedljivo najzagadjeniji grad u Srbiji, iako stanje ni u ostalim gradovima u kojima se meri prisustvo PM čestica nije bilo “ružičasto”.

U 19 časova u Beogradu je koncentracija PM10 čestica bila 212 mikrograma, u Valjevu 186, Novom Sadu 117, Obrenovcu 141 , Kosjeriću 102, Subotici 134, Pančevu 146.

Koncentracija PM10 čestica ispod graničnih 50 mikrograma po metru kubnom izmerena je jedino u Boru 18,5 mikrograma i Popovcu 26 mikrograma.

Foto: B.LJ.

I prema merenjima sajta World’s Air Pollution četiri crne tačke od jutros su Niš, Beogrdad, Valjevo i Kosjerić. Ovaj sajt je zabeležio visoku koncentracija štetnih materija u vazduhu, što se ocenjuje kao veoma nezdravo. 

Lekari upozoravaju da povišene koncentracije PM10 čestica u vazduhu predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi, naročito za rizične kategorije stanovništva u koje spadaju starije osobe, hronični bolesnici, deca i trudnice.

Naučno je dokazano da su čestična zagadjenja, kao što je PM 10 i PM 2,5, odgovorna za nastanak ne samo respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, već i za pojavu odredjenih imunoloških bolesti, da imaju uticaj na bolesti endokrinog sistema, a svakako i na kancerogene bolesti.

U danima kada je vazduh zagadjen lekari preporučuju izlaske u toku prepodneva, kada je vazduh najmanje zagadjen. Ukoliko gradjani, posebno oni koji spadaju u osetljive kategorije, moraju napolje u delovima dana kada je zagadjenje najveće potrebno je da nose šal ili masku preko lica, po mogućustvu nano masku koja ima nešto bolju moć filtracije, mada ne postoji apsolutna zaštita.

Merenja Agencije za zaštitu životne sredine, pokazuju da su koncentracije PM10 čestica u Nišu najmanje izmedju devet i 14 časova.

Stručnjaci ocenjuju da povećane koncentracije PM 10 čestica u Nišu potiču od dimnjaka i auspuha, a tome doprinosi i kotlinski položaj grada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com