Servisne

NIŠ osvanuo pod snegom: Saobraćaj se odvija usporeno, ali nesmetano

Sneg koji je sinoć počao da pada oko 21 sat nije iznenadio putare čije su se ekipe istog trenutka našle na terenu. Vozila za čišćenje snega JKP „Medijana“ koje je zaduženo za čišćenje saobračajnica u gradu nalaze na ulicama prvog i drugog prioriteta, a potom će u toku dana početi i čišćenje ulica trećeg i četvrtog prioriteta.

Prema rečima Svetislava Manića, komandanta Štaba zimske službe, saobraćaj u gradu se odvija usporeno, ali nesmetano. On dodaje da su u ranim jutarnjim satima dežurne ekipe Putogradnje počele i sa čišćenjem snega na lokalnim putevima koji vode do sela u okolini Niša.

Visina snežnog pokrivača je u gradu 15 santimetara, a van grada, u brdskim predelima dostiže visinu i do 25 santimetara.

„Mehanizacija za čišćenje snega je prvo očistila najkritičnije tačke, a to su mostovi i prilazi gradu“, kaže Dragoslav Pavlović, direktor JKP „Medijana“.

„Borimo se da ulice prvog i drugog prioriteta prvo očistimo, dok ćemo ulice trećeg i četvrtog prioriteta čistiti u toku dana kada sneg polako prestane da pada. Od trenutka kada je počeo da pada sneg do prvih jutranjih sati na kolovoze je bačeno 53 tone soli. Vozila su ispravna, bilo je manjih kvarova u toku noći, ali je to rešavano u hodu“.

Putevi prvog i drugog prioriteta su svi bulevari u gradu i sve saobraćajnice koje su veće i važnije kao što je  Dušanova ulica i ulice koje su prilazi bulevarima. Paralelno sa njima se u istom trenutku čiste kao i prilazi gradu.

Ulice trećeg i četvrtog prioriteta su sve manje ulice  koje postoje u gradu i prilazi zgradama. Ove ulice se rade u toku dana.

Pavlović dodaje da soli ima dovoljno i da građani ne moraju da brinu.

„Nešto je složenija situacija u brdskim ulicama, odnosno saobraćajnicama pod nagibom, ali se ekipe nalaze i u njima kako bi gradski sobraćaj mogao da se odvija nesmetano i da ne bude skraćenih linija“, dodaje Pavlović.

„U ovim ulicama se saobraćaj odvija otežano i pri malim količinama snega pa iz tog razloga savetujemo građane da koriste gradski saobraćaj“, naglašava Pavlović.

Svetislav Manić, komandant Štaba zimske službe dodaje da su ekipe Putogradnje koje su zadužene za čišćenje lokalnih saobraćajnica od ranih jutranjih sati na terenu sa 4 kamiona,  3 mašine i 2 kombinovane mašine.

„Lokalni putevi se ne čiste u toku noći tako da je uklanjanje snega sa kolovoza počelo u ranim jutarnjim satima“, kaže Svetislav Manić.

Problem imaju samo žitelji sela Cerja jer je put do ovog mesta bio još juče neprohodan zbog kiše i blata.

„U Cerju je padala i ledena kiša preko snega koji je pao. Situacija je sada složenija ali će put biti očišćen u toku dana ili do sutra u jutranjim satima“, kaže Manić koji preporučuje meštanima ovog sela da bez preke potrebe ne kreću na put i ne rizikuju.

Iz Štaba zimske službe upućuju apel građanima da i sami počnu da čiste sneg ispred svojih kapija i lokala, tako da i trotoari koje ne očisti Medijana budu prohodni za pešake. Takođe se savetuje vozačima da bez preke potrebe ne kreću na put, a ako to moraju da provere ispravnost vozila za vožnju u zimskim uslovima.

Skraćene i pojedine autobuske linije

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com