Društvo

Niš obeležio Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na spomenik Oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana obeležen je 9. maj Dan pobede nad fašizmom. Nakon polaganja venaca priređen je i kraći kulturno-umetnički program u kome je učestvovao Akademski hor Studentskog kulturnog centra.

Istoričar Istorijskog arhiva Niša Nikola Arsić, govorio je o značaju Dana pobede a Emilija Jović, asistent na Departmanu za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta govorila je tekst “Pismo nepoznatom čuvaru muzeja za vreme rata“.Ove godine zbog epidemiološke situacije, izostao je “besmrtni marš”.

Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom na fasadi hotela Ambasador istaknuta je i Georgijevska lenta dugačka 50 metara, simbol Dana pobede dok su devojke obučene u rusku narodnu nošnju delove ove lente delile sugrađanima na Trgu.

“Dan pobede je simbol pobede dobrog nad onim što je zlo i mi se danas sa pijatetom sećamo svih žrtava koje su pale za našu slobodu.Ove godine je zbog epidemiološke situacije situacije izostao “besmrtni marš”. Organizovali smo za naše građane i da na Trgu pogledaju najveću paradu koja se organizuje povodom ovog dana u Moskvi. Na taj način Niš se pridružio obeležavanju Dana pobede koji je istovemeno i Dan Evrope. Evropska unija je nešto čemu mi danas težimo, jednoj velikoj porodici evropskih zemalja, i na dobrom smo putu da naša zemlja opostane članica Evropske unije. Niš će tokom cele ove nedelje pripremljenim događajima obeležiti i Dan pobede i Dan Evrope”, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Venci su položeni i na Spomenik sovjetskim vojnicima kod logora na Crvenom krstu, koji su nastradali od američkih aviona u Niškom incidentu 1944.godine. Ceremoniju je upotpunila i himna Ruske federacije i Republike Srbije, a prisutnima se obratio prvi sekretar Ambasade Rusije u Srbiji.

U 21 sat ovim povodom Nišlije će uživati i u vatrometu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com