Društvo

Niš obara rekorde u zagađenju vazduha

Niš je proteklog dana i noći bio najzagađeniji grad u Srbiji. Na svim mernim stanicama u gradu izmerena je visoka koncentracija štetnih čestica PM2,5 i PM10 koje su višestruko premašile dozvoljene vrednosti.

Zabeležene vrednosti najviše su u poslednjih mesec dana, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

Na mernoj stanici kod Instituta za javno zdravlje Niš najviši nivo PM2,5 čestica, izmeren između 19 i 20 časova, iznosio je 190 mikrograma, dok je koncentracija PM10 čestica, u isto vreme, iznosila 192 mikrograma po metru kubnom.

Foto: S.P.

Na mernoj stanici kod OŠ „Sveti Sava“ najviše vrednosti štetnih čestica u vazduhu izmerene su u 23 časa, kada je koncentracija PM10 dostigla 210 mikrograma po metru kubnom, a PM2,5 iznosila 171 mikrogram.

Foto: S.P.

Koncentracija štetnih čestica u vazduhu do jutra je imala tendenciju opadanja, pokazuju merenja, ali je i pored toga Niš ostao u ljubičastoj, odnosno zoni jako zagađenih gradova.

Prema Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima za kvalitet vazduha, granična vrednost izloženosti štetnim česticama PM2,5 iznosi 25 mikrograma po metru kubnom vazduha, a tolerantna vrednost iznosi 30 mikrograma po metru kubnom.

Granična vrednost PM10 čestica je 50 mikrograma po metru kubnom.

Foto: S.P.

Povećane koncentracije čestica PM10 predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi, naročito za starije osobe, hronične bolesnike, decu i trudnice. PM2,5 čestice su još opasnije po zdravlje ljudi, jer mogu da dođu do najdubljih delova pluća, do malih disajnih puteva i do alveokapilarne membrane.

Sudeći po tome da je nivo štetnih čestica u vazduhu značajno veći u večernjim časovima nego preko dana, stručnjaci ocenjuju da su glavni zagađivači vazduha u Nišu individualna domaćinstva i određen broj javnih ustanova u gradu koji za grejanje koriste ugalj lošeg kvaliteta, mazut i lož ulje.

Pored Niša, u Srbiji su proteklog dana i noći najzagađeniji bili Užice i Novi Pazar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com