DruštvoKultura

NIŠ NEGUJE TRADICIJU KULTURE I UMETNOSTI: Počeo drugi Festival dokumentarnog filma i muzike City Fest (FOTO, VIDEO)

“Spoj dokumentarnog filma i muzike nije slučajan, kao što ništa u životu nije slučajno. Muzika je za mene najsavršenija umetnost. Ako muzike nema u filmu, onda film nije potpun, a muzika može i sama. Ovo je pravi spoj filma i muzike”, rekla je na svečanom otvaranju, drugog po redu, Festivala dokumentarnog filma i muzike “City Fest”, naša poznata glumica Lidija Vukićević.

I zaista, publika je prve večeri Festivala uživala gledajući dva dokumentarna filma, “Dom anđela”, rediteljke Branke Bešević Gajić i “Trnje i lovorike Olge Ilić”, film prvenac, rediteljke Jelene Stojanović. Nakon filmova i svečanog otvaranja, pred niškom publikom u Domu Vojske nastupili su Zorana Pavić & Balcan Soul.

 

Foto: Jelena Laništanin

“Ovaj prelepi grad, sa uvek dobrim i srdačnim domaćinima napravio je fantastičan potez ovim Festivalom dokumentarnog filma i muzike. To se zove kultura. E, to je umetnost. Ja bih volela da se ovaj festival proširi i na druge gradove”, poručila je Lidija Vukićević.

Reditelj Festivala Vladimir Ristić istakao je da je osnovna ideja i intencija bila da se promovišu autori i filmovi koji slave život.

Direktor Festivala Oliver Paunović, čovek koji je dao najveći doprinos u osnivanju i organizaciji Festivala dokumentarnog filma i muzike, zahvalio se Nišlijama i poželeo da ovaj Festival traje i postane tradicija.

Prvi put na ovom Festivalu dodeljena su i priznanja – Statuete Festivala. Oliver Paunović uručio je priznanja Lidiji Vukićević i rediteljki Jeleni Stojanović, dok je reditelj Vladimir Ristić priznanje uručio Dejanu Dabiću.

“Večeras počinje Međunarodni festival autorskog filma u Beogradu, a ja sam odlučio da budem na otvaranju ovog fesivala. To dovoljno govori šta mislim o trudu Olivera Paunovića i na kraju krajeva, svih vas koji ste ovde”, poručio je Dabić.

Nakon svečanog otvaranja, Zorana Pavić & Balcan Soul održali su dugo očekivani koncert, koji su svoju balkansku dušu izneli publici kroz večne hitove.

U subotu, 23. novembra, publika na Festivalu dokumentarnog filma i muzike imaće priliku da pogleda film “Kude je taj Niš” o Živojinu Isakoviću Čokaliji reditelja Vladimira Ristića, od 17,00 časova i film “Lauš”, istina o tragediji glumca Žarka Lauševića, rediteljke Branke Bešević Gajić, od 17,45 časova.

Od 20,00 časova počeće Muzički kabare Mine Lazarević i Radeta Marjanovića.

Ulaz je besplatan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com