Stari Niš

Niš na starim slikama: Kazandžijsko sokače i Skupština Grada

Trgovi nisu samo toponimijski embrioni naselja koja ih okruzuju, imajući ulogu u njihovom urbanistickom i estetskom razvoju. Njihov značaj je još veći u tome što predstavljaju žarišta događaja i mesta uticaja formiranja atmosfere i raspoloženja u okolnim ulicama i stambenim naseljima.

Priče o životu i ljudima su ustvari ono što stapa i povezuje trgove i skverove sa naseljima u čijem su središtu, što dočarava protekla vremena niških trgova.

Kazandžijsko sokače

Jedno mesto koje deluje kao trg, ali nikada to nije bilo. Čeona zgrada i desno Kopitareva ulica ili popularno “Kazandžijsko sokače“, koje se ni do danas nisu mnogo izmenili, govore o kojem je mestu reč.

Ipak, promena je mnogo. Red niskih zgrada levo odavno ne postoji, zamenili su ga veliki objekti nekadašnje “Niške banke” i Skupštine grada.

U središnjem delu, gde se na fotografiji nalazi visoki električni stub, nekada je decenijama bio javni gradski sanitarni čvor, ali ni njega više nema …

foto: Novaković Č. Milan
mapio.net

Pred zgradom Skupštine grada u ulici Nikole Pašića nekada davno klala se stoka, a tome je pogodovao i jarak sa vodom koji je proticao sredinom ovog prostora. Tako je nastala tradicija prodaje mesa u mnogim mesarama po obodu trga.

SkyscraperCity

Gašenjem zelene pijace na Arnaut pazaru, ona je posle Prvog svetskog rata prebačena na ovaj prostor, koji je nazvan Trgom kneza Miloša da bi posle Drugog svetskog rata postao Trg republike.

wikipedia

Današnja zgrada Skupštine grada podignuta je 1940. godine po projektu arhitekte Aleksandra Medvedeva, a dovršena je posle oslobođenja 1944. godine, kada je dobila današnju namenu ….

wikipedia

Izvori:
Niški Vesnik
(iz zbirke Miodraga Jovanovića, niškog kolekcionara)
Istorija Niša I
Istorija Niša II
Wikipedia

Autor:
Novaković Č. Milan
Za Zvezdicu ….

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com