Društvo

Niš na listi 13 evropskih gradova koje treba posetiti

Na listi koju čini 13 predloga za otkrivanje skrivenih gradova Evrope, a koju navodi “Visiteurope”, nalazi se i grad na Nišavi, jedan od najstarijih gradova na Balkanu.

Brojne gradske zanmenitosti svedoče o njegovoj dugoj i burnoj istoriji.

Grad Niš sa Tvrđave; Foto: Zlatko Načevski

Takođe, američki biznis magazin Forbes objavio  je listu „Pet potcenjenih gradova koje treba posetiti širom Balkana“ na kojoj se pored Varne u Bugarskoj, Berata u Albaniji, Ohrida u Severnoj Makedoniji i Doboja u Bosni i Hercegovini našao i Niš.

Podsetimo, Niš je pre nekoliko godina kao značajnu turističku destinaciju preporučio i britanski nacionalni servis BBC na svom portalu BBC Travel u tekstu „Srbija: mesto gde treba biti“.

Lista ostalih skrivenih gradova u Evropi koji odišu lepotom:

Grevenmaher, Luksemburg,

Ehternah, Luksemburg,

Tartu, Estonija,

Sibinj, Rumunija,

Kuresare, Estonija,

Kotor, Crna Gora,

Pečuj, Mađarska,

Košice, Slovačka,

Veliko Trnovo, Bugarska,

Halštat, Austrija,

Marsaklok, Malta,

Kaunas, Litvanija.

Prema najčešće navođenoj tezi o etimološkom poreklu imena grada, Nišu su ime dali Kelti, Navisos sa značenjem Vilin grad. Niš je najveći grad na jugu Republike Srbije i sedište Nišavskog upravnog okrugaa, a po broju stanovnika je treći grad po veličini u Srbiji.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. da da, bravo, vodic moze ovako da izgleda: “prosetajte uvece neosvetljenom tvrdjavom, mozete videti raznoliko djubre na svakom koraku, zelenilo je retkost u nasem gradu. Parkirajte.. negde… i tu je velika ponuda novih stambenih zgrada.”

    1. Nebi mi bili Srbi da ne posipamo sebe… znate već čime u svakoj prilici. Zato ċemo i da ostanemo tu gde jesmo.

  2. izvini Cedo, jel si malo putovao negde? i tu smo gde jesmo jer se tako ponasamo, a ne zahvaljujuci meni sto “posipam”. Oduvek sam smatrao da je sve to lose, zato sam i otisao. Da si malo putovao i video sveta, onda bi ti bilo smesno sta znaci turisticka ponuda nekog grada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com