Kultura

Niš na korak od otvaranja Muzeja industrijske i tehnološke baštine

Prva postavka posvećena Elektronskoj industriji Niš

Niš uskoro dobija Muzej industrijske i tehnološke baštine.

Muzej će raditi u sklopu objekta Naučno-tehnološkog parka, a njegovo zvanično otvaranje planirano je za 9. jun.

Osnivanje Muzeja industrijske i tehnološke baštine u NTP-u, inicirali su članovi Udruženja za negovanje industrijske baštine i promociju naprednih tehnologija iz Niša, koji su na njegovom osmišljavanju i prikupljanju eksponata radili nekoliko godina.

Opredelili smo se da krenemo od Elektronske industrije, zato što je to bila fabrika iz koje su izlazili proizvodi koji su bili priznati i na svetskom tržištu. Sa njenim razvojem, razvijao se i Niš i bio proglašen za grad elektronike. Bilo je to zaista zlatno doba“, kažu u Uruženju za negovanje industrijske baštine.

Foto: Muzeji Srbije

Elektronska industrija Niš je sredinom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka bila vodeći industrijski gigant ne samo u Jugoslaviji, već i na Balkanu. Godišnje je proizvodila i do 400.000 televizora koji su se prodavali i na svetskom tržištu.

To je bila najveća fabrika u Srbiji u kojoj je radilo 17.140 radnika. Svako od njih se trudio da doprinese da ono što proizvodimo bude i lepše i bolje i kvalitetnije“, priseća se Dušan Bugarski koji je radni vek proveo u niškoj Elektronskoj industriji.

Foto: Muzeji Srbije

Stalnu muzejsku postavku koja svedoči o zlatnom industrijskom dobu, čine najznačajniji aparati i uređaji proizvedeni u Zavodu RR Elektronske industrije Niš od osnivanja 1948. godine. Među njima su prvi radio aparat, prvi crno-beli televizor, prvi računari proizvedeni u EI Niš, a najstariji eksponat je rentgenska cev. Neki od tih uređaja su još u funkciji.

Nama u NTP je cilj da prikupimo što više eksponata o industrijskoj i tehnološkoj baštini Niša i da kroz ovu postavku to prikažemo našim posetiocima“, kaže Milan Ranđelović direktor Naučno-tehnološkog parka Niš.

Foto: Muzeji Srbije

Muzejska postavka broji više od 400 eksponata, a prate je panoi sa tekstovima i fotografijama nekadašnjih pogona EI Niš.

Postavka je premijerno predstavljena u okviru ovogodišnje Evropske noći muzeja, pod nazivom „Zavodi RR-EI-Koreni naprednih tehnologija“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com