Društvo

“Niš moj grad” i “Roda” pobednici Tortijade

Torta “Niš moj grad”  na kojoj se nalaze najznačajniji kulturno-istorijski spomenici u gradu kao što su Čegar, Tvrđava, spomenik Oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana,  Bubanj, sa  odgovarajućim porukama i torta “Roda”, pobednici su Međunarodne humanitarne Tortijade koja je održana u Domu vojske u Nišu. Pobedničke torte napravile su Mirjana Živković i Marina Gajić. Drugo mesto pripalo je Poslatičari Gato, a treće su podelile Jelena Ilić i Dragana Simić iz Jagodine.

Mirjana Živković je ove godine branila titulu prošlogodišnje pobednice. Ovo joj je tek drogo učešće na ovom takmičenju, a već ima dva prva mesta. Kaže da nije očekivala pobedu i ove godine, ali je priželjkivala neku od nagrada. Originalnim idejama za ukrašavanje torte zna da iznenadi i posetioce Tortijade, ali i žiri. Prošle godine su to bili Miki i Mini u narodnim nošnjama, sada spomenici u Nišu koji su zaštitni znak grada.

 

„Ideju za tortu dao mi je suprug, kao i prošle godine, a  ja sam je prihvatila i napravila. Izrada je trajala više od deset sati jer je bilo puno detalja, ali mene to više odmara nego što me umara. Ova pobeda sada je podstrek i obaveza da učim i stičem znanja i dalje i bude sve bolja, a kako dve godine zaredom osvajam prvu nagradu mislim da napredujem“, kaže Mirjana Živković.

Ona dodaje da vodi računa o tome, ne samo kako će torta izgledati, već i kakvog će ukusa biti, pa joj je to u neku ruku i važnije.

“Ovo je humanitarna manifestacija i torte poklanjamo deci. Odlučila sam se zbog toga da napravim čokolodnu toru sa puno čokolade jer znam da deca taj ukus najviše vole, a ne bih da ih razočaram. Zbog toga i učestvujem na Tortijadi, a nagrada mi je u drugom planu. Prosto I ne razmišljam o tome”.

Na Tortijadi se pojavilo i Udruženje Makedonaca u Nišu “Vardar” čije su članice za ovu priliku pripremile sitene kolače i za njih osvojile nagradu.

“Deo aktivnosti Udruženja su i humanitarne akcije kojima se redovno pridružujemo i to je razlog zašto smo se prijavili i za ovu Tortijadu”, kaže predsednik Udruženja Blagoje Petruševski. “Uvek se trudimo da se predstavimo makedonskim specijalitetima pa je tako i kada se radi o kolačima i tortama, a posetioce uvek iznenadimo novim ukusima”.

Humanitarnu Tortijadu organizovala je Unija zanatlija i preduzetnika regiona Južne Srbije i njen predsednik Srećko Dokić. Kao i do sada učesnici su došli iz nekoliko gradova, Jagodine, Zajačara, ali su tu bili I predstavnici Makedonaca i Slovenaca.

„Ove godine na Tortijadi učestvuje 50 izlagača, za torte 30, za sintne i slavske kolače po 15 izlagača“, kaže Srećko Dokić, predsednik Unije zanatlija i preduzetnika regiona Južne Srbije. “Učesnici Tortijade su se takmičili i u izradi slavskih kolača. Torte delimo ustanovama u Nišu, a među njima su Specijalna škola “Bubanj”, Ustanova “Mara”, Udruženje studenata sa hedikepom, Samohrane majke I mnoge drihe otganizacije”, kaže Dokić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com