Politika

“Niš, moj grad”: Duplirati sredstva za poljoprivredu i smanjiti cenu zakupa tezgi na pijacama

Odbornici Miodrag Stanković i Branislav Jovanović zajedno sa članom predsedništva koalicije “Niš, moj grad” Bojanom Živkovićem obišli su poljoprivredne proizvođače na Zelenoj pijaci u Nišu.

“Danas smo razgovarali sa poljoprivrednim proizvođačima koji svoje proizvode prodaju na Zelenoj pijaci u Nišu, o problemima zbog kojih se nalaze u teškoj i mučnoj situaciji. U razgovoru sa njima došli smo do zaključka da su subvencije po hektaru do ovog meseca bile 6.000 dinara, a da su 2012. godine bile duplo veće. Ovog meseca su povecane na 18.000 dinara, ali je to nedovoljno,  jer su cene đubriva, ostalih hemijskih preparata i goriva znatno veće nego 2012. godine. U zemljama EU se podsticaji kreću od 480-900 evra po hektaru”, navodi se u saopštenju.

Prema rečima Bojana Živkovića, člana predsedništva koalicije “Niš, moj grad”, jedan od većih problema koji su poljoprivredni proizvođači naveli je visoka cena zakupa tezgi na pijaci, koja iznosi do 25.000 dinara mesečno.

“Trenutno od poljoprivrede živi skoro 1,5 miliona ljudi u Srbiji, uglavnom starije stanovništvo. Neophodno je da se za poljoprivredu izdvaja najmanje 10 procenata drzavnog budžeta, a ne 5 procenata, što je sada slucaj, jer poljoprivreda učestvuje sa preko 10 procenata u BDP-u”, kažu.

Dodaju da Koalicija “Niš, moj grad” smatra da izmenama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju nisu donešene suštinske promene nego kozmetičke, da su potrebne sistemske promene, strategija za razvoj poljoprivrede, da se jasno zna koji su nam resursi i potencijali.

Sela se danas prazne i izumiru, mladi radije motaju kablove u fabrikama, nego da se bave poljoprivredom, jer je ona u ovim uslovima neisplativa. Zato smo u takvoj situaciji da uvozimo krompir, luk, paradajz, šargarepu, pasulj, a sa 4,5 miliona hektara obradive površine možemo da budemo lideri u regionu.

Interesantno je da Holandija, koja ima 3 puta manje obradivih povrsina ostvaruje prihod od skoro 80 milijardi evra, dok mi prihodujemo nešto manje 6 milijardi evra, po čemu se jasno vidi da naši potencijali u poljoprivredi nisu iskorišćeni.

“Zahtevamo od gradske vlasti da se rebalansom budžeta dupliraju sredstva za poljoprivredu, kako bi se bar delimično nadoknadilo ono što je država poljoprivrednim proizvođačima uskratila. Takođe, zahtevamo da se smanji cena zakupa tezgi na pijacama, kako bi poljoprivredni proizvođači bili rentabilni” ,dodao je Miodrag Stanković, odbornik koalicije “Niš, moj grad”.

Kažu da je pored gradske pijace, Nišu je potrebna kvantaška pijaca i da više godina unazad gradsko rukovodstvo pokušava da formira kvantašku pijacu, koja bi omogućila da cene poljoprivrednih proizvoda budu mnogo niže, nego što su trenutno na tržištu.

“Lokalna vlast i nakon više od deset godina nije našla lokaciju za izgradnju kvantaške pijace, iako smo predložili gde to može da bude. Postoje najmanje dve lokacije gde Niš može da dobije kvantašku pijacu. Ono što je od većeg značaja za Niš je izgradnja kargo centra pri niškom aerodromu gde bi poljoprivredni i drugi proizvodi iz ovog dela Srbije odlazili u Evropske zemlje. To je najveća i najznačajnija razvojna šansa ovog dela Srbije. Iako se izgradnja kargo centra planira već deset godina, do današnjeg dana ništa nije urađeno“ , zaključio je Branislav Jovanović, odbornik koalicije „Niš, moj grad“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com