DruštvoZdravlje

Niš medju gradovima sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji

Godišnji uzveštaj Agencije za zaštitu životne sredine pokazao je da u Srbiji najzagađeniji vazduh udišu stanovnici Beograda, Niša, Sremske Mitrovice, Kosjerića, Smedereva, Užica i Pančeva dok je najčistiji u Novom Sadu i Boru.

U izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine se navodi da postoje tri kategorije vazduha.

U prvoj kategoriji, koja znači čist vazduh ili neznatno zagađen (gde nisu prekoračene granične vrednosti nivoa ni za jednu zagađujuću materiju) bio je 2018. godine u zoni Srbija i zoni Vojvodina, osim u Subotici i Sremskoj Mitrovici kao i u aglomeracijama Novi Sad i Bor.

Druga kategorija, umereno zagađen vazduh u 2018. godini nije bio ni u jednoj aglomeraciji.

U treću kategoriju koja znači prekomerno zagađen vazduh (gde su prekoračene granične vrednosti, za jednu ili više zagađujućih materija), u 2018. godini bio je u Beogradu, Nišu Pančevu, Smederevu, Kosjeriću i Užicu.

U izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine se navodi da zagađenju najviše doprinose fosilna goriva i saobraćaj.
U izveštaju Agencije se takodje ističe da u narednom periodu treba naći alternativu grejanju na ugalj i drva i da se ulaže u energetsku efikasnost

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije aero-zagađenje jedno od najvećih izazova, ako ne i najveći izazov za ljudsko zdravlje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com