EkonomijaPolitika

Niš među dobitnicima projekta EU za razvoj GIS-a

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici uručio je danas u Gradskoj kući u Nišu sertifikate o sprovođenju 19 projekata koji će omogućiti da se u 34 lokalne samouprave razviju i unaprede Geografski informacioni sistemi(GIS).

Grad Niš dobio je sertifikat za uvođenje GIS-a za urbanističko planiranje, promociju investicija, turizma i kulturnog nasleđa. Vrednost odobrenog projekta je 105.700 evra.

Kako je na dodeli sertifikata istakao Fabrici, Evropska unija će preko razvojnog programa EU PRO sa dva miliona evra podržati nabavku softvera i hardvera i druge računarske opreme koja će pomoći lokalnim samoupravama da na jednom mestu prikupljaju, obrađuju i upravljaju prostornim podacima, dok će zaposleni u lokalnoj administraciji proći obuke za rad u GIS-u.

“Osnovna ideja odobrenih projekata da se unapredi kvalitet života građana. Evropska unija već godinama unazad sarađuje se Srbijom kroz različite projekte koji su u početku ispunjavali najhitnije potrebe građana za infrastruktom, a onda su se u kontinutetu razvijali novi projekti. Danas govorimo o budućnosti kroz digitalizaciju koja je jedan od najvećih izazova u oblasti naučnih dostignuća, transparentnosti, inovacija, veštačke inteligencije, otvorenih podataka.Pred nama je veliki izazov i to je jedan od razloga zašto GIS sada nekome deluje apstraktno, ali je on instrument za upravljanje velikom količinom podataka. Drugi izazov je kako da te podatke iskoristimo za projekte koji su namenjeni građanima. To može da bude planiranje, katastar, saobraćaj, turizam”, istakao je Fabrici.

Foto: B. Lj.

Šefica Kancelarije UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin istakla je da GIS predstavlja veoma važan instrument koji omogućava prikupljanje, upravljanje i deljenje prostornih podataka.

“Čestitamo dobitnicima sredstava na inovativnosti ideja koje su sada prijavili u okviru konkursa, recimo za mapiranje sistema vodosnabdevanja, za građevinske zone. Radi se o brojnim inicijativama koje će nam dati nove mogućnosti”, izjavila je Telatin.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da grad Niš sa Evropskom unijom radi na velikom broju projekata, a jedan broj projekata je već okončan.

“Podrška Evropske unije, Evropske investicione banke i drugih evropskih institucija je značajna. Za nas GIS znači mogućnost da možemo da planiramo i da dajemo doprinos razvoju grada i gradskih potencijala”, istakao je Bulatović.

Na svečanoj dodeli nagrada takođe je rečeno da će razvoj geografskih informacionih sistema omogućiti bolje prostorno i urbanističko planiranje, promovisanje turističkih potencijala, očuvanje i promovisanje kulturnog, prirodnog i urbanog nasleđa, a uz to će lokalne samouprave će lakše odgovoriti na zahteve građana i investitora.

Kao krajnji rezultat primene GIS-a, istaknuto je, očekuje se uvećanje broja investicija i broja radnih mesta. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i ambasador Sem Fabrici razgovarali su danas i o potencijalnoj saradnji grada i Evropske unije u narednim projektima, a nakon svečane dodele sertifikata usledila je poseta Klasteru naprednih tehnologija “NiCat” i Startap centar na Elektronskom fakultetu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com