Ekonomija

Niš – Malta 23. avio-linija koja saobraća sa Aerodroma “Konstantin Veliki”

Od novembra sa niškog Aerodroma ’’Konstantin Veliki’’, kompanija “Rajaner” uvodi još jednu avio-liniju, Niš – Malta. Ovo je 23. avio-linja koja će saobraćati sa niškog aerodroma, a za Maltu će se leteti ponedeljkom i petkom. Iz ovog aerodroma ističu da je jun bio mesec sa rekordnim brojem putnika i to tri hiljade više nego bilo kog meseca do sada od kada je otvoren. Kako je rekao direktor Aerodroma “Konstantin Veliki” letovi za Maltu kreću 8. novembra.

“Leteće se dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom u večernjim satima. Avion sa Malte u Niš dolazi u 19, a iz Niša leti u 19,25 sati. Cena karte se može naći na zvaničnom sajtu “Rajanera”  i zavisi  u kom trenutku se kupuje i za koje datume”, kazao je Knežević.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović ističe da i 12 avio linija od skoro uvedenih, funkcionišu u punom kapacitetu. On je podsetio da do 2015. godine aerodrom nije imao ni jednu linju, a sada se on razvija iz godine u godinu.

“Ovo samo potvrđuje ispravnost odluka koje je doneo Grad Niš, Valda Republike Srbije koje su usmerene na razvoj niške vazdušne luke, na brigu o građanima celog regiona i stvaranja uslova da se svi kapaciteti podižu na viši nivo. Svedoci smo kampanje koja je tada postojala i koja i danas u pojedinim medijima traje o lošim rezultatima niškog aerodroma, a bili su dobri oni kada sa aerodroma nije bilo ni jednog leta, a loši su ovi kada imamo 23”, istakao je gradonačelnik Bulatović.

On je dodao da o tome od kakvog je značaja razvoj aerodroma u Nišu najbolje mogu da posvedoče građani, privrednici i turisti kojih je sve više u gradu.

“Ono što je politika Grada jeste da nacionalna, srpska kompanija bude na ovom aerodromu i da država Srbija stane iza toga, a kada se to dogodilo znali smo da smo na ispravnom putu što potvrđuju i rezultati. Sa ovim se neće stati  i niški aerodrom će se razvijati, a posebno smo ponosni na to da su svi direktori naši, iz Niša, što potvrđuje da ovaj grad ima dovoljno potencijala i kadrova da može da rukovodi i značajnim državnim preduzećima”, istako je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Direktor Aerodroma Srbije, Mihajlo Zdravković kaže da sada na aerodromu treba još mnogo toga uraditi i najvaljuje naredne investicije.

“Kada govorimo o prihvatu i otpremi vazduhoplova moramo govoriti i o tome da u ovom trenutku nemamo prilazna svetla koja su  neophodna za poboljšanje sletanja vazduhoplova u uslovima smanjene vidljivosti. Sada se nalazimo u postupku priobavljanja građevinske dozvole, a do kraja godine raspisaćemo javnu nabavku za izbor izvođača koji će ugrađivati ova svetla. Time će se zaokružiti jedan celokupan ciklus investicaja u poletno-sletnu stazu”, kazao je Zdravković.

Investiraće se i u poboljšanje uslova za prihvat putnika. Terminalna zgarda je premala, a u ovom trenutku je izrada saobraćajne studije o toku kretanja putnika za novu terminalnu zgradu u toku, a nakon toga nastavljamo  sa izradom idejnog projekta nove terminalne zgrade.

Dušan Knežević je govorio o rezultatima niškog aerodroma naglasivši da je otvaranjem nove linije “Rajaner” zadovoljan saradnjom sa nama. Da su i ostale kompanije koje lete sa niškog aerodroma zadovoljne saradnjom govori i podatak da i one uvode nove linije i povećavaju broj letova, ali i o investicijama koje se očekuju.

“Niški aerodrom  je u  junu bio rekordan po broju putnika, kada je kroz ovaj aerodom prošlo 35.646 putnika, odnosno za 3 hiljade više nego bilo kog meseca do sada. Takođe u prvoj polovini avgusta kroz aerodrom je prošlo više od 25 hiljada putnika, pa se očekuje da će do kraja meseca biti i do 50 hiljada. U prvoj polovini godine prošlo je 226 hiljada putnika i transportovano je više od 776 tona robe. Procene su da bi do kraja godine kroz ovaj aerodrom trebalo da prođe oko 420 hiljada putnika”, istako je Knežević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com