Kultura

Niš kakav do sada NISTE videli – izložba fotografija grupe NiFoto (FOTO)

U petak, 12. maja u 18 sati u sali Oficirskog doma, biće otvorena izložba forografija neformalne grupe “NiFoto” u partnerstvu sa NVO “Zeleni ključ”, kao deo šireg projekta Ministarstva sporta i omladine “Mladi su zakon”. Fotografije koje će biti prikazane ukazuju na prisutne ekološke probleme u našem gradu, ali i na moguća rešenja i delo su dvadesetak mladih ljudi.

“NiFoto”, neformalna grupa mladih entuzijasta i fotografa, krenula je da detektuje, definiše i dokumentauje ekološke probleme još pre četiri godine. Kažu da su se iz godine u godinu, trudili da pokažu kako svoju veliku ljubav prema fotografiji, tako i lokal-patriotski duh.

”Težimo da naš rad prikažemo što većem broju mladih grada Niša, ukazujemo na prisutne probleme i moguća rešenja, da podstičemo mlade da se bave umetnošću, da budu aktivni i kreativni, i korisni lokalnoj zajednici, da upotpunjuju svojim kreativnim radom,” kaže Nikola Milošević, jedan od aktivista i pokretača grupe “NiFoto”.

Ova grupa je do sada učestvovala, osim u Nišu, na grupnim izložbama u Novom Sadu i Beogradu.

“Grupno i pojedinačno, mnoge naše fotografije su nagrađivane, pohvaljivane i objavljivane. One oslikavaju svakodnevni život, sve što život čini čudesnim, male i velike stvari, trenutke i događaje i pojave. Fotografije oslikavaju našu inspiraciju momentima i detaljima iz okruženja koje većina ne primećuje”, objašnjava Nikola.

Na fotografijama koje su ovi mladi snimili, Niš je predstavljen i kao metropola i kao brazilska favela.

Mnogi nam govore da su naše fotografije tužne, pomalo mračne, ali to i jeste osnovna karakteristika našeg rada, „duboki realizam“. Zbog toga što publika želi da vidi i uživa u lepom, osim u umetničkom izražaju i kvalitetu, planiramo tokom godine izložbe, na kojima ćemo publici prikazati naše fotografije na drugačiji način nego do sad,” uverava Nikola pozivajući ljubitelje umetnosti na ovu izložbu.

Projekat „NiFoTurizam1“ neformalne „NiFoto“ grupe u partnerstvu sa „Zelenim ključem“, podržan je od strane Ministarstva omladine i sporta, kroz program „Mladi su zakon“, a doprinos je dalo oko dvadesetak mladih ljudi.

Naše fotografije nalaze se u jedinstvenom onlajn Turističkom foto vodiču (uskoro dostupan fb Ni Foto), kao i na Info tabli, koju ćemo u saradnji sa Turističkom organizacijom Niša postaviti na nekom prometnom i značajnom mestu, za turiste i posetioce. Kao završnicu projekta, pripremili smo izložbu fotografija nastalih tokom februara, marta, aprila i maja, na kojoj će biti zastupljene fotografije svih autora”, dodao je.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com