Društvo

Niš je prvi grad u Srbiji koji je dobio kartu buke

Buka je jedan od faktora koji u velikoj meri i na različite načine utiče na zdravlje stanovnika, posebno u velikim gradovima gde je i naizraženija. Niš je jedini grad u Srbiji koji trenutno može da se pohvali kartom buke, a čija je izrada finansirana iz IPA fondova Evropske unije.

Izrada mape buke koštala 300.000 evra a na izradi karte su radili evropski stručnjaci. Tim povodom održana je i radionica u čijem radu su učestvovali i predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine i lokalnih samouprava.

„Niš se po stepenu buke koja je izmerena ne razlikuje od drugih velikih gradova u ostalim zemljama Evrepe. Buka u najvećoj meri potiče od saobraćaja, ali je prouzrokovana i drugim pojavama. U letnjim mesecima je buka veća i zbog muzike koja se čuja iz bašta ugostiteljskih objekata. Na osnovu karte buke pravi se akcioni plan kojim se predlaže način kako da buka bude smanjena”, kaže Ivana Krstić, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Foto: V.P.

Prema rečima Raf Dugla Tomazija, ekspert za izradu karata buke, nivo buke je različitit u različitim delovima grada.Najviši nivo buke meri se u onim delovima grada gde je frekvencija saobraćaja najveća, posebno u vreme špiceva. Potiče, osim od gradskog i od železničkog saobraćaja, ali i od industrije kao i preglasne muzike u kafićima.

“Nakon izrade karte buke sledi izrada akcionog plana za zaštitu od buke. Sa kartom buke tačno su označena mesta u gradu na kojima je potrebno intervenistati i preduzeti mere zaštite jer buka može u velikoj meri da ugrozi zdravlja stanovnika”, istakla je Kristina Perić, predstavnica Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Da buka zahteva ozbiljnu pažnju stručnjaka potvrđuje i Svetska zdravstvena organizacija koja je buku stavila na listu uzročnika koji ugrožavaju sdravlje stanovništva, a posledice mogu biti ozbiljne. Prema njihovim istraživanjima buka se nalazi na drugom mestu kada se radi o ugrožavanju zdravlja stanovništva, dok je na drugom mestu zagađenost vazduha.

Možda zvuči pomalo neobično, ali buka je jedan od krivaca i za povišeni krvi pritisak, a podaci pokazuju i da je 10.000 smrtnih slučajeva godišnje zabeleženo od moždanih i srčanih udara koji su posledica višegodišnjoj izloženosti visokom nivou buke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com