Društvo

Niš je pre 145 godina oslobođen od Turaka. Srpska zastava se zavijorila sa Tvrđave, a knez Milan Obrenović nekoliko dana kasnije ušao u grad

Polaganjem venaca na spomenik oslobodiocima na Trgu Kralja Milana, obeležena je godišnjica oslobođenja Niša od Turaka.

Branislav Radovanović, predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. grada Niša, podseća da se ovde ne radi o klasičnom oslobođenju, već o kapitulaciji Turaka i predaji grada Niša Srbiji.

 

„Posle 500 godina robovanja pod Turcima Niš je jedan od prvih većih gradova koji se oslobodio. Ono što je bitno i zanimljivo za današnji datum jeste da to nije bilo klasično oslobađanje, zato što su u to vreme Moravska, Timočka i Šumadijska divizija, odnosno korpusi, naterali Turke da potpišu kapitulaciju, koju je ispred Turaka potpisao Rašid-Paša i njegov zamenik Halil-Paša, tadašnji upravnik Niša, a sa srpske strane, tadašnji pukovnik artiljerije general Milojko Lešjanin“, rekao je Branislav Radovanović.

Istakao je da je veoma važno što je danas ovaj Dan obeležen i na grobu Todora Stankovića, čoveka koji je postavio zastavu na Tvrđavu posle potpisivanja te kapitulacije.

Da podsetimo, više od 15.000 srpskih vojnika sa 100 topova četiri dana je po snegu i veoma hladnom vremenu opsedalo Niš. Odlučujući napad izveli su šumadijski korpus iz pravca Seličevice i snage pod komandom pukovnika Milojka Lešjanina sa severa.

Srpska zastava se 11. januara 1878. godine zavijorila na Tvrđavi, a knez Milan ušao je u grad nekoliko dana kasnije. U borbama je poginulo 120 srpskih vojnika, a blizu 800 je ranjeno.

Ovaj događaj je za Niš, koji do tada bio siromašan, po mišljenu istoričara veoma važan za razvoj grada.

„Niš je u to vreme bio jedna razrušena turska kasaba. Već u narednih desetak godina Niš je postao jedan moderan evropski grad, najviše zahvuljujući samom knjazu, potonjem kralju Milanu Obrenoviću“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com