KulturaMoja priča

Niš je imao scenografa svetskog glasa, lutke Borisa Čerškova još uvek žive

Na nedavno održanom “Limenka teatar festu” u Somboru, čiji je organizator dečje pozorište “Čarapa” iz Beograda prikazana je i predstava u kojoj su na sceni bile lutke koje je nekada davno uradio scenograf Boriš Čerškov. Čerškov, čije se ime nalazi i u monografiji “100 znamenitih scenografa sveta” preminuo je u Nišu pre osam godina, ali njegova umetnost i dalje živi. Organizator Festivala u Somboru je njegova ćerka, glumica Valentina Pavličić koja je od oca nasledila ne samo talenat, već i njegove lutke.

U dramskoj umetnosti ne samo Niša, već i regiona i Evrope, Boris Čerškov ostavio je neizbrisiv trag.  U Narodnom pozorištu u Nišu radio je 40 godina, a u periodu  od 1956. do 1996. godine uspeo je da uradi preko 500 pozorišnih scenografija.

Stvarao je u mnogim pozorištima u svim bivšim jugoslovenskim republikama, u Bugarskoj, Poljskoj i Švedskoj.

Mnogi ga smatraju osnivačem pozorišne scene u Jagodini i Malmeu u Švedskoj.

Često je sarađivao u niškom Lutkarskom pozorištu, u kome je radio kostime za predstave, lutke i maske za mnoge predstave i brinuo o njihovom likovnom izrazu.

Boris Čerškov je školu za primenjenu umetnost u Novom Sadu upisao daleke 1948. godine, a diplomirao 1953. predstavom “Poljubac pred ogledalom” u Narodnom pozorištu u Somboru.

Kao izuzetno talentovan mladi scenograf je na poziv Aleksandra Đorđevića, čuvenog reditelja, 1956. godine sa suprugom Mirjanom – glumicom, došao u Niš. Oboje su postali deo ansambla niškog pozorišta.

Foto: Valentina Pavličić

Boris Čerškov sahranjen je u Nišu, 10. januara 2015. godine. Njegova supruga, glumica niškog Pozorišta lutaka, Mirjana Čerškov, živi u Nišu, dok  njihova ćerka, Valentina Pavličić, već više decenija uspešno nastavlja putem roditelja.

Valentina živi i radi  u Beogradu, glumica je ansambla Pozorišta na Terazijama, a kako je ljubav prema lutkarstvu nikada nije napustila, ima i svoje dečje pozorište sa kojim nastupa širom Srbije. Njen projekat “Limenkica- ulaznica” već dugi niz godina uči decu važnosti recikliranja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com