Zdravlje

Niš je drugi centar u Srbiji po ugradnji pejsmejkera

U Kliničkom centru Niš godišnje se ugradi 600 pejsmejker sistema po čemu je Niš drugi  centar u Srbiji, a prema rečima dr Zorana Perišića lista čekanja za ugradnju pejsmeker sistema ne postoji, a dr Tomislav Kostić, rukovodilac Klinike za kardiovaskularne bolesti KC Niš dodaje da je akutni koronarni sindrom i dalje vodeće kardiovaskularno oboljenje.

Foto: V. P.

“Kardiovaskularne bolesti su  vodeće u obolevanju i umiranju našeg stanovništva. Pejsmejker terapija rešava veliki broj oboljenja koja spadaju u kardiovaskularnu patologiju”, dodaje Kostić. “Pejsmejker centar KC u Nišu se u srpskoj i evropskoj medicini pozicionirao na visoko mesto. Unazad nekoliko godina drugi smo referentni regionalni centar, posle Kliničkog centra Srbije, što se tiče dijagnostike i ugradnje pejsmejker terapije. Naročito sam ponosan na činjenicu da se u našem centru rade sve vrste dijaknostike i pejsmejker terapije. Naš region, koji opslužujemo je veliki. Prema Kliničkom centru, kao tercijalnoj zdravstvenoj ustanovi, gravitira preko dva i po miliona stanovnika iz ovog regiona. Broj ugrađenih pejsmekera, oko 600 operacija koje smo uradili, nas svrstava na drugo mesto. Uradili smo više pejsmeker operacija nego što je urađeno u Institutu Kamenica i Dedinje ”, kaže Kostić .

Olakašavajuća okolnost za pacijente kojima je potrebna ova vrsta medicinske intervencije je činjenica da za ugradnju pejsmejkera ne postoji lista čekanja. Kako je objasnio dr Zoran Perišić dovoljno je da lekar ustanovi da je potrebna ugradnja pejsmejkera, konzilijum pregleda dokumnetaciju i ako je neophodna ova intervencija pacijenta stavi na listu. Termin za ugradnju pejsmejkera se dobija unutar narednih 20 dana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Dobar dan, zivim u Beogradu a moja mama u Gradistu 15 km od Pirota, mama ima Alchajmer, izgubila je karton od novog PM koji je ugradjen prosle god u novembru …kako na kontrolu bez njega, pomozite ja sam dsleki od Pirota cerka Slavica, hvala i pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com