Društvo

Niš izdvaja oko 3,6 miliona dinara za saobraćajnu signalizaciju

Za umrežavanje i usklađivanje rada semafora sa gustinom saobraćaja na deset niških raskrsnica Grad izdvaja oko 3,6 miliona dinara, a reč je o novcu od naplaćenih saobraćajnih kazni na teritoriji Niša. Firma koja dobije na tenderu imaće zadatak da broji vozila, uradi analizu i na osnovu toga napravi projekat koji će smanjiti opterećenost tih delova grada i poboljšati bezbednost, piše portal eKapija.

 

Na loše „naštelovane“ semafore Nišlije se žale već neko vreme, a neke od raskrsnica koje navode kao kritične su ugao između Ulice Dušana Popovića i Zetske, kao i raskrsnica kod Generala Milojka Lešjanina i Kneginje Ljubice.

Međutim, te lokacije nisu na „spisku za baždarenje“, već je u planu da se reprogramiraju semafori između Vojvode Mišića i Dušanove, Bulevara Nemanjića, Pariske komune i Boška Buhe, Knjaževačke, Proleterske i Žikice Jovanovića Španca, 7. Juli i Kralja Stefana Prvovenčanog.

Tu su i semafori na uglu između Vožda Karađorđa, Kralja Stefana Prvovenčanog i Sinđelićevog trga, Vožda Karađorđa i Prvomajske, Kosovke devojke i Bulevara Svetog Pantelejmona, Prvomajske, Zelengorske i Ćirila i Metodija, Bulevara 12. februar i Heroja sa Košara, kao i semafor kod pešačkog prelaza kod OŠ „Njegoš“ u Knjaževačkoj.

„Zadatak ponuđača je da izradi potpuno novo rešenje rada svetlosne saobraćajne signalizacije u kojima će dužina ciklusa i preraspodela vremena rada signalnih grupa odgovarati saobraćajnom opterećenju i zahtevanom nivou bezbednosti saobraćaja i čijom bi se zamenom omogućilo bezbedno odvijanje saobraćaja, veća protočnost saobraćaja kao i bolja zaštita svih učesnika u saobraćaju i da u skladu sa tim izvrši programiranje rada svih semaforskih kontrolera“, piše u tenderskoj dokumentaciji, a prenosi portal eKapija.

Nakon što potpiše ugovor, izabrana firma imaće najviše 30 dana da obavi brojanje na tih deset raskrsnica i da na osnovu dobijenih podataka odradi analizu i projekat kojim bi trebalo da se poboljša rad semafora.

Kada dobije saglasnost Gradske uprave, ta firma treba da obavi reprogramiranje semafora, kao i koordinaciju rada sa semaforima duž Vožda Karađorđa.

„Na navedenim raskrsnicama nije dozvoljeno vršiti bilo kakve intervencije na semaforskim kontrolerima u smislu modifikacije istih, već je dozvoljeno isključivo reprogramiranje uređaja i po potrebi zamena – dopuna odgovarajućim modulima, što mora biti definisano projektom“, navode iz Grada.

Tako bi trebalo da crveno, žuto i zeleno svetlo budu usklađeni sa gustinom saobraćaja radnim danima, subotom i nedeljom. Za to će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 3.583.333,33 dinara.

Iz Grada napominju da će izabrani ponuđač morati da izradi projekat u skladu sa važećim Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji, kao i prema pravilima struke.

Takođe kažu da će usklađivanje rada semafora sa gustinom saobraćaja biti plaćeno od namenskog prihoda od naplaćenih saobraćajnih prekršaja na teritoriji Niša. Kako navode, Savet za bezbednost saobraćaja Grada Niša koristi namenska sredstva na osnovu usvojenog godišnjeg programa na koji saglasnost daje Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com