Ekonomija

Niš i Kečkemet na putu saradnje

Privredna saradnja sa posebnim akcentom na razvoj potencijala Niške Banje, kao i saradnja u oblasti kulture, bile su teme zajedničkog sastanka delegacije mađarskog grada Kečkemeta i domaćina predstavnika grada Niša. Goste je predvodio predsednik privredne komore Bačkiškena i zamenik gradonačelnika grada Kečkemeta  Jožef Gal koji se u Nišu sreo sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem, ali su njegovi domaćini bili i predstavnici Regionalne privredne komore Niš.

“Poseban akcenat je stavljen  na sagledavanju potencijala Niške Banje. Mađari su u ovoj oblasti jedni od lidera u Evropi i značajno će biti da ih upoznamo sa tim šta je to što naša banja  može da ponudi, koji su njeni potencijali i šta je to grad spremio  potencijalnim novim insvestitorima“, naglasio je gradonačelnik Bulatović.

Kada se radi o budućnosti Niške Banje, gost iz Kečkemeta je naglasio da u  Mađarskoj postoji puno lekovitih banja koje su se intenzivno razvijale poslednjih sedam do osam godina.

Foto: V. P.

„Mađarska ima  više od 300 banja  koje su privatizovane i  finasirane su i razvijene iz evropskih, državnih i privrednih fondova. Posle konsultacija sa gradom Nišom, stupili smo u kontakt  sa nekim  privatnicima  i razvojnim centrima koji su zainteresovani za ovu temu. Sada smo  ovde da sve pogledamo i da započnemo pripreme za takvu saradnju. Detaljnije o tome možemo da govorimo kada napravimo nekoliko sledećih koraka“, kazao je Jožef Lom.

Razvoj Kečkemeta koji ima 280.000 stanovnika počeo je 2008. godine kada je lokalna uprava snizila opštinski porez sa 2 na 1,6 posto kako bi privukla strane investitore. Mercedes je fabriku u ovom gradu počeo da gradi 2012. godine i u njoj je upošljeno 10.000 radnika za koje je izgrađeno 5.000 stanova. Stepen naplate poreza se sada udvostručava. Zahvaljujući Mercedesu i fabrikama koje rade delove za njegove sutomobile broj stanovnika u Kečekemetu sa povećava za 20.000.

Foto: V. P.

„Zbog većeg broja stanovnika povećava se i gradska infrastruktura. Izgrađeno je oko 100 kilometara biciklističkih staza, a grade se i novi putevi“, kazao je Gal i dodao da su paralelno sa tim otvoreni i novi fakulteti na kojima se školuju stručnjaci za auto-industriju.

Sve ove promene i dinamičan razvoj grada uticali su na povećanje plata i standarda stanovništva. Povećan je i broj kulturnih manifestacija, a to je dovelo i do porasta broja turista.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com