Društvo

Niš i jug Srbije nemaju razloga za brigu od izlivanja velikih reka

Iako se čini da će Nišava u centru grada izaći iz korita u preduzeću Srbija vode kažu da naš kraj nema razloga za brigu. Sva korita velikih reka su potpuno mirna, rekla je Niškim Vestima portparol JVP Srbija vode Jelena Dobrić. Prema njenim rečima jedino bujični vodotokovi eventualno mogu da naprave problem.

 

“Prema našim informacijama kišni talas će ići jugozapadno, to znači da će obuhvatiti sever Kosova i Metohije i ići će do Ibra i Kraljeva. Za sada Niš i taj deo Srbije nema naznaka ni za redovnu odbranu od poplave, a kamoli za vanrednu, možete biti u potpunosti mirni. To ne znači da ne može situacija da se promeni, ove padavine su nezgodne za procenu. Mi se rukovodimo prema podacima RHMZ-a koji nam govore da je kod vas stanje mirno”, istakla je Dobrić.

Vanredna situacija zbog poplava u devet opština

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Sektora za vanredne situacije, usled obilnih padavina, 24 časa dnevno u pripravnosti i nadziru sve vodotokove, pružaju pomoć stanovništvu i evakuišu građane Srbije u svim ugroženim opštinama.

Tokom današnjeg dana, proglašena je vanredna situacija u gradu Loznica, opštinama Mali Zvornik, Krupanj, Osečina, Mionica, Lučani i na delu opština Ljubovija, Kosjerić i Arilje.

Specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi iz Beograda, Novog Sada, Šapca, Valjeva, Sremske Mitrovice i Čačka su, uz Žandarmeriju, tokom jučerašnjeg i današnjeg dana evakuisali 71 osobu na teritoriji opština Krupanj, Ljubovija, Kosjerić i Lučani.

Situacija je stabilnija u Krupnju, Loznici, Osečini, dok je u Ljuboviji, Guči, Lučanima i Arilju situacija još kritična i prati se stanje na terenu.

Reagujući na najavu Republičkog hidrometeorološkog zavoda da se može očekivati veći porast vodostaja reka, Ministarstvo je još pre tri dana stavilo u pripravnost sve jedinice Sektora za vanredne situacije, posebno u severnim, centralnim i zapadnim delovima Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com