DruštvoRegion

Niš i Gadžin Han dobili zajedničku kancelariju lokalnog ombudsmana

Veće grada Niša usvojilo je danas Predlog odluke o osnivanju zajedničke kancelarije lokalnog ombudsmana za Grad Niš i opštinu Gadžin Han.

Prema rečima ombudsmanke Niša Katarine Mitrovski biće to prva prva zajednička kancelarija ombudsmana dve lokalne samouprave u Srbiji. Mitrovski je kazala da će sedište kancelarije biti u Nišu, ali će jednom nedeljno ona raditi u Gadžinom Hanu.

„Stanovnici Gadžinog Hana kojima treba pomoć i savet ombudsmana uskoro će moći to pravo da ostvare u svom mestu. Predsednik Opštine Gadžin Han uputio je našoj kancelariji dopis sa željom da nam ustupi nadležnost da Grad Niš u narednom periodu obavlja poslove lokalnog ombudsmana za potrebe građana te opštine.To konkretno znači da je kancelarija lokalnog ombudsmana dobila šira ovlašćenja, tako da može da kontrolište postupanje svih lokalnih institucija na teritoriji Gadžinog Hana u odnosu na građane“, izjavila je Mitrovski.

Ona je kazala da su stanovnici opštine Gadžin Han time zapravo došli u jednak položaj sa ostalim građanima.

„Do sada su na neki način možda i bili diskriminisani time što nisu imali mogućnost da se pritužuju nekom nezavisnom organu kao što je to lokalni ombudsman. Građani se mogu obratiti lično i putem telefona, mejla, preko društvenih mreža“, rekla je Mitrovski.

Prema njenim rečima, kancelarija Niša i Gadžinog Hana je korak ka formiranju Regionalne kancelarije ombudsmana čije će sedište biti u Nišu i koja će omogućiti da svoja prava ostvare građani iz svih mesta u Nišavskom okrugu

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com