DruštvoPolitika

Niš i Bizerta na putu kulturne i ekonomske saradnje

Gradončalenik Niša Darko Bulatović primio je u posetu ambasadora Republike Tunis u Beogradu Seifa Alaha Režeba sa kojim je razgovarao o daljoj saradnji Niša i Tunisa. Potpisana je i inicijativa za uspostavljanje prijateljskih odnosa i sporazum o saradnji sa gradom Bizerta u Tunisu. Gradonačelnik Bulatović je istako da su za ovakvu inicijativu dobili podršku i ambasadora Srbije u Tunisu Nikole Vukića koji je obavio razgovere sa gradonačelnikom Bizerte.

“Razgovarali smo o kulturnoj saradnji naših naroda, pre svega država, da građani sa juga Srbije i Niša upoznaju divni narod i divnu zemlju koja nas je kao ljude puno zadužila i danas sa njima imamo jake prijateljske odnose”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović. “Sledeću godinu posvetićemo upravo takvoj saradnji, ali smo razgovarali i o produbljivanju privredne saradnje jer više od 80 procenata ukupnog trgovinskog prometa naše zemlje sa Tunisom se ostavruje preko juga zemlje i prozvoda koji se ovde stvaraju. Narednih sedam dana direktor Regionalne privredne komore razgovoraće sa ekonomskim savetnicima u ambasadi Tunisa”.

Ovo je moja druga poseta Nišu za kratko vreme jer sam već boravio ovde u novembru sa ambasadorima arapskih zemalja.

“Sastanak sa gradonačelnikom Niša bila je prilika da razgovaramo o direktnoj sradnji dva grada, Niša i Bizerte.Srbija i Tunis su povezani istorijskim prijeteljstvom koje traje više od sto godina.Tokom Prvog svetskog rata više od 60.000 srpskih vojnika je boravilo u Bizerti kako bi se oporavili. Prijateljstvo koje je započeto pre jednog veka dobra je osnova za ono što želimo da izgradimo u budućnosti i upravo je to jedan od razloga izgradnje novih vidova saradnje”, istako je ambasador Tunisa Seif Alah Rešebi.

On je dodao da se u Bizerti organizuje veliki folklorni festival i ideja je da neki od folklornih ansambala iz Niša učestvuje na tom festivalu.

“Kada se radi o ekonomskoj sradnji naš predlog je da Regionalna komora Niš potpiše direktni sporazum o saradnji sa jednom od tri privredne komore koje pokrivaju celu teritoriju Tunisa”, naglasio je ambasador Tunisa.

Prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića ova inicijativa je otelotvorenje kulture pamćenja, pre svega za one godine i događaje iz Prvog svetskog rata i velike podrške i ispružene ruke naroda i države Tunis kao i cele Severne Afrike u teškim trenucima za naš narod i državu.

Više od 100.000 građana Srbije boravilo na teritoriji Severne Afrike, Tunisa, a posebno grada Bizerte gde se i danas nalazi oko 600 srpskih građana i vojnika koji su večno ostali u Tunisu i gradu Bizerti gde se nalazi srpsko groblje srpskih vojnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com