DruštvoZdravlje i zdrav život

Niš hoda ovog vikenda

Ovog vikenda, tačnije 14. septembra širom Srbije se organizuje Dan pešačenja pod sloganom Srbija hoda, a kako se i Niš pridružio ovoj akciji slobodno se može dodati i slogan Niš hoda. Dan pešačenja organizuje Planinarski savez Srbije uz podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva zdavlja i Ministarstva sporta koja su prepoznala značaj ove akcije posebno za najmlađe učesnike akcije. U Nišu Dan pešačenja organuzuju planinarska društva.

“Planinarski savez Srbije po šesti put organizuje ovu manifestaciju i želja nam je, kao članici Evropske planinrske asocijacije,  da ova akcija zaživi, a veliku podršku smo dobili i od nekoliko ministarstva”, kaže Vladislav Cenić ispred Planinarskog saveza Srbije.

Foto: V. P.

“Cilj nam je da građane izvedemo u prirodu i ovo je prava šansa za to”, kaže Cenić. “Svakako da pozivamo sve građane  da ovog vikenda izađu na što više lokacija i pridruže nam se u akcijama. Ministarstvo prosvete dalo podršku ovoj akciji i to je prosledilo školama i vrtićima i ove godine očekujemo veliku izlaznost. Akcenat samo stavili na predškolsku i školsku decu jer je navika da se pešači nešto što kreće iz škole”.

Cenić dodaje da ovo nije akcija namenjena planinarima jer oni svakog vikenda pešače i sami.

“Ovom akcijom želimo građanstvo da izvedemo  u prirodu i da osete draž zajedničkog pešačenja”, dodaje Cenić. “Ove godine imamo četiri rute. Planinarski klub “Železničar” organizuje  najbrojniju i centralnu akciju. Kreće se sa Keja i ide se do Vrežinskom bazena, a potom na Čegar. Akcija se završava na brdu Vinik. Istovremeno  je ovo i najduža tura, a važna napomena je da svako može da pridruži turi u svakom trenutku ili da odustane ako ne može dalje”, objašnjava Cenić.

Još jedna akcija, koja je možda i masovnija od ove, odnosi se na decu jer PD “Suva planina” vodi svoju decu, u pitanju je skoro cela škola “Ratko Vukićević”, na Bubanj. Njima se priključuje i Planinarsko društvo  “Jelašnička klisura” za stanovnike u okolini Niške Banje. Oni se penju na Koritnjak.

“PK “Mosor” organizuju  turu do Broja 6, njima se priključuje i Ekološka organizacija “Zeleni ključ” kako bismo kod  učesnika akcije podigli svest o zdravoj prirodi. Mi ćemo u toku akcije prikupljati i otpad  na koji naiđemo”, kaže Cenić.

On dodaje da su ovakve akcije od posebnog značaja pre svega za najmlađe, ali i stariju generaciju stanovništva.

“Ovakvim akcijama u svetu se pridružuju i političari, gradonačelnici i mnoge javne ličnosti, a ovom prilikom pozivam sve u Nišu da izvedu što više ljudi koje će se pridružiti akciji”, zaključuje Cenić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com