Društvo

“Niš hoće da diše”

Skup sa simboličnim nazivom “Niš hoće da diše” održan je tačno u podne na centralnom gradskom trgu u Nišu. Prema rečima organizatora ovo je jedan od načina sa se vlastima ukaže na zagađenost vazduha koji Nišlije udišu. Na skupu je iznet i podatak da Niš ima najzagađeniji vazduh u Srbiji, često i u svetu, preko 200 divljih deponija u srcu grada, drveće se seče brutalno i netransparentno se upravlja zaštitom životne sredine, ali i najnebezbedniji saobraćaj, u kome ginu pešaci, nedužni ljudi i deca.

Zoran Vasiljević, meteorolog, je posebno insitirao na promeni kriterijuma za merenje kvaliteta vazduha.

“Neki dan je Agencija za zaštitu životne sredine izmenila kriterijume za zagađenost vazduha i sada je ono što je bilo zagađeno postalo prihvatljivo , ono što je prihvatljivo postalo je dobro, a ono što je dobro postalo je odlično. Problemi zagađenja ne mogu da se rešavaju menjanjem kriterijuma. U Evropi je ono što mi sada uzimamo kao prihvatljivo za vazduh ustvari zagađeno i to može da se vidi na internetu”, kazao je Zoran Vasiljević.

Tamara Milenković Kerković, potredsednica GO Dveri je istakla da se skup bavi pitanjem zaštite životne sredine ali i sigurnosti u saobraćaju.

Ona dodaje imaju i nekoliko pitanja koja žele da postave, ali i da zahtevaju istinu o zagađenju u svim sferama života Nišlija.

Jedno od pitanja je šta se dešava sa katastrom drveća za šta je odvojeno 3,3 miliona dinara iz budžeta Grada Niša, a ništa nije urađeno.

Skupu je prisustvovao i građanski aktivista Miloš Bošković,kao i nezavisni savetnik za upravljanje otpadom Miroslav Premović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Dok se ne zaustavi građevinska mafija koja plaća opštinarima za dozvole za gradnju na svakom metru slobodnog zemljišta nećemo imati ni parkove a samim tim ni čist vazduh.

  2. Potpuno se slažem sa tim da se spreči zagađivanje vazduha i utiče na stanovnike da vode računa da ne zagađuju prirodu i da nam grad bude čistiji.Pitam samo organizatore protesta i učesnike, zbog zagađenosti vazduha,,koliko njih vozi automobile i kako ih koriste?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com