Moja pričaObrazovanje

Niš, grad mladih talenata – Vuk Bulatović na Svetskoj olimpijadi iz geografije

Maturant niške Gimnazije “Bora Stanković”, Vuk Bulatović, učestvovaće na Svetskoj geografskoj olimpijadi koja će biti održana od 12. do 18. jula u onlajn formatu.

Ovogodišnja Olimpijada posebna je i po tome što obeležava vek postojanja Svetske Geografske Unije, kazao je Vuk za Niške Vesti, te mu je još veća čast biti deo ovog važnog svetskog takmičenja, ali i značajnog istorijskog trenutka.

Foto: Privatna arhiva

Vuk je krajem juna učestvovao na Evropskoj geografskoj olimpijadi održanoj u Beogradu koja mu je otvorila vrata do svetskog takmičenja.

 “Na takmičenju mi najteže pada engleski jezik, ali snalazim se nekako pomoću rečnika”.

Vuk nam je objasnio odakle potiče ljubav prema geografiji.

“Ljubav prema geografiji potiče od Evrovizije koja se održala 2012. godine u Bakuu. Te godine nas je predstavljao Željko Joksimović te smo svi pomno gledali. Bilo mi je zanimljivo jer sam prvi put čuo za neke države, jezike i gradove. Kasnije sam uvideo da geografija nije samo politička geografija, već i fizička i društvna nauka. Posrećilo mi se da sam upisao Gimnaziju “Bora Stanković”, čiji su učenici imali uspeha na međunarodnim geografskim olimpijadama. Takmičenje je zahtevno jer se sastoji iz tri dela, pisani test, praktični rad i multimedijalni test, ali se u poslednje vreme nisam preterano spremao jer je program takmičenja svake godine sličan”, priča nadareni mladić.

Kaže da se nadam se da će nastaviti da se bavi prirodnim naukama, a pogotovo geografijom, jer je upisao dva smera na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, Geoinformatika i Hemija.

Foto: Privatna arhiva

Kaže da nema tremu jer se takmiči već četiri godine i da se program takmičenja ne razlikuje od prethodnih, ali da se nada da će mu se sreća i ovog puta osmehnuti.

“Osećaj je divan jer predstavljam celu jednu naciju na ovako prestižnom takmičenju. Takođe, drago mi je što nastavljam ovaj trend učenika niških gimnazija na Svetskoj Geografskoj Olimpijadi. Nemam nekih preteranih očekivanja, trenutno mi je u prvom planu fakultet, ali potrudiću se koliko je to u mojoj moći”, priča Vuk.

Osvojio je prvu i drugu nagradu na republičkom takmičenju i srebrnu medalju  na Evropskoj Geografskoj Olimpijadi.

SREĆNO!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com