Društvo

Niš – grad dece iz cele Evrope

Ovogodišnji koncert “Susreti prijateljstva- Radost Evrope”, u okviru obeležavanja Dečije nedelje, održava se večeras u sali Niškog kulturnog centra.

“Radost Evrope” je najveća i najstarija međunarodna manifestacija dečjeg stvaralaštva,koja ove godine proslavlja svoj 50. rođendan, a Susreti prijateljstva u Nišu se održavaju 12 godina i tada Niš postaje grad dece iz cele Evrope.Tim povodom deca koja borave u Nišu bila su gosti gradonačelnika Darka Bulatovića, a njima se pridružio i Minja Subota sa čijim pesmama i TV emisijama su odrastale generacije i generacije mališana.

„Drago mi je što smo došli u Niš, a Radost Evrope već 12 godina boravi u ovom gradu“, kazao je Minja Subota. „Ovo je 50, jubilarni susret manifestacije Radost Evrope u Beogradu koji je već pola veka predstonica dece Evrope. Radujemo se da uvek gosti iz Evrope dođu i u Niš. Kada se okrenemo unazad možemo samo zamisliti koliko je dece za ovih 50 godina iz Evrope bilo na ovom festivalu koji je jedinstven i po tome šti učesnici odsedaju kod svojih vršnjaka. Ove godine ugostili smo decu iz 22 evropske zemlje“, rekao je Minja Subota.

Manifestacija Susreti prijateljstva-Radost Evrope održava se pod pokroviteljstvom i uz podršku grada Niša.

„Ovo je lepa slika koja će danas otići iz našeg grada i ona samo poziva svakog od nas na viši stepen odgovornosti jer su oni samo danas deca. Več koliko sutra biće ljudi na kojima će počivati ova zajednica i ovo društvo i ova država. Moramo mnogo toga da uradimo kako bi smo im stvorili bolje uslove da mogu da ostavre svoje lične ambicije, da se obrazuju, usavršavaju i da ovde u ovom gradu i ovoj zemlji i ostanu“, istako je Bulatović.

Miljko Petrović, organizator manifestacije, je istako da je Niš dva dana domaćin dece iz Severne Makedonije, Bugarske, Francuske, Bosne i Hercegovine i daleke Kine.
„Deca će biti gosti svojih vršnjaka iz osnovnih škola „Njegoš“, „Kole Rašić“ i „Sveti Sava“. Deca iz Bugarske imaće i prijem u Konzulatu Bugarske u Nišu“, kazao je Petrović.

Na koncertu će, dodao je Petrović, deca pokazati najrazličitije programe.

„Pokazaće ono najbolje iz dečijeg umetničkog stvaralaštva, a deca će moći da vide šta i kako njihovi vršnjaci rade. Koncert će biti raznovrstan, biće horova, plesnih grupa, folklornih ansambala“, kazao je Petrović.
Pokrovitelji ovogodišnjih «Susreta prijateljstva – Radost Evrope» u Nišu je Grad Niš, Gradska opština Palilula, koja je 12 godina pokrovitelj ovog dečijeg skupa u Nišu, Gradska opština Crveni Krst, Gradska opština «Medijana» a organizator je Centar tradicionalne kulture i duhovnosti «Vuk Stefanović Karadžić» iz Niša u saradnji sa Dečijim kulturnim centrom iz Beograda.

Manifestaciju su pomogli Regionalna privredna komora, Samostalni sindikat grada Niša, Narodni muzej, Turistička organizacija Niša, Niški kulturni centar, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, JKP «Medijana, Institut za kvalitet radne i životne sredine 1. maj i Biznis akademija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com