Društvo

Niš domaćin skupa posvećenog osnaživanju žena

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski domaćin je skupa posvećenog ekonomskom osnaživanju žena Zapadnog Balkana. Ovo je drugi veliki skup, odnosno radne grupe koja će izneti primere dobre prakse Zapadnog Balkana, ocenila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Prva žena grada Niša kaže da ovaj grad mnogo toga radi kada je osnaživanje žena u pitanu, posebno na seoskom području.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Radili smo mnogo toga na pre svega pomoći ženama da postanu ekonomski nezavisne, da pokrenu sopstveni biznis. Kroz akcioni plan smo izdvojili 15 miliona dinara i između ostalog pomogli ženama da krenu u neki novi početak. Pomogli smo i ženama žrtvama nasilja, kroz različite programe prekvalifikacije smo im pomogle da posao pronađu. Ovakvi skupovi nama puno znače, na ovaj način povezujemo se sa zemljama Zapadnog regiona i mislim da smo na dobrom putu da u nekim dobrim primerima budemo čak i najbolji u regionu, a to su do sada potvrdile i mnoge organizacije koje su nas nagrađivale upravo za pomoć ženama na ovom području”, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić je najavila da će nakon ovog sastanka biti naprevljen plan kojim će se obratiti drugim Vladama u regionu, lokalnim samoupravama kako bi učinili da nijedna žena ne bude zaboravljena i izostavljena iz planova razvoja.

Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava

“Danas su se u Nišu okupili prijatelji Evrope, žene i muškarci iz regiona, kako bi razgovarali o tome šta mogu da učine zajedno kako bi žene u tom regionu mogle da žive ekonomski bolje, kvalitetnije i sa uvažavanjem da su ljudska bića  podjednako kao i muškarci. Možda to zvuči grubo, ali ja svaki dan slušam ženu kojoj je neko rekao “to nije za tebe ti si žensko”, “nije za tebe da vodiš fabriku”… Ja kažem “jeste za tebe je!”. I upravo će to biti poruka ovog skupa.”, istakla je ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić.

Dharmedra Kanani, glavni operativni direktor i portparol organizacije Prijatelji Evrope rekao je da su se danas u Nišu okupili predstavnici vlasti i nevladinog sektora Zapadnog Balkana, da razgovaraju na koji način ekonomski da osnaže žene, kako bi postale ekonomski nezavisne, i da se njihovi ekonomski uslovi ne smatraju kaznom.

“Danas ćemo imati prilike da čujemo različite primere ljudi iz regiona, kakve politike se primenjuju, koja se praksa sprovodi, sa kakvim se preprekama žene susreću. Nadam se da ćemo na kraju da imamo kompletne zaključke koje možemo da preporučimo kako nacionalnim vlastima, tako i lokalnim, da bi se položaj žena poboljšao.”, rekao je on.

Na skupu je istaknuto da je došlo do dramatičnih promena u odnosu na raniji period, jer su žene uspele da se izbore da mogu da zauzimaju vodeće pozicije, kako u najznačajnim političkim insitucijama, nacionalnim i lokalnim vladama, u finansijskom sektoru. Nikada zastupljenije i prisutnije žene nisu bile. Ovih godina ženski glas se čuje i to jeste napredak. Nažalost, stav ili mišljenje muškaraca o ženama koje su na tim pozicijama se nije promenilo. To je ono gde je potrebno promeniti svest. Mlađe žene i devojčice se susreću sa mnogim problemima u virtualnom svetu. Ako je 20 vek bio vek muškaraca, nauke, osvajanja tehnologije, 21. vek mora da bude vek žena i žena koje savladavaju sve ove izazove, zaključeno je na današnjem skupu u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com