Društvo

Niš dobio Vrt biodiverzitet

Niš je prošle godine postao jedan od 10 gradova u Srbiji koji su među prvima dobili kišne bašte – urbane zelene površine koje doprinose smanjenju posledica obilnih kiša, poplava i pojava klizišta u urbanim sredinama.

U okviru projekta „Niklo kao ja“ nastavlja se sadnja urbanih vrtova.

Ove godine, sa ciljem unapređenja i širenja formiranih površina, bašta je dopunjena novim vrstama biljaka i mobilijarom, i pretvorena u trodelni vrt biodiverziteta.

Ova bašta je deo projekta Niklo kao ja, čiji je cilj da ponudi direktan odgovor na već nastale negativne posledice klimatskih promena, a koji kompanija A1 Srbija sprovodi u saradnji sa Udruženjem građana Ekonaut i lokalnim samoupravama.

 Bašta u Nišu nalazi u Rentgenovoj ulici, a uređena je od strane tima profesionalnih baštovana.

Foto: Stefan Drljača

U saradnji sa lokalnom samoupravom izabrana je upravo ova lokacija, jer su u blizini ustanove za sve uzraste – vrtić, škola, univerzitet i starački dom, tako da će Nišlije i Nišlijke svih uzrasta moći da uživaju u zelenilu bašte.

 „Trodelni vrt biodiverziteta koncipiran je kao bašta koja sadrži senoviti deo sa zimzelenim biljkama, kao povoljno skrovište za ptice, a nadovezana je na vrt sa plodonosnim biljkama koje obezbeđuju hranu za ptice i druge sitne životinje, dok je sa njim povezana i aromatična bašta koja je važna za privlačenje insekata i oprašivača. Sva tri dela su povezana koridorima – pojasom trava, kao staza za životinje“, izjavio je Vladimir Milutinović, pejzažni arhitekta i saradnik UG Ekonaut.

 U blizini vrta nalaze se kućica za ptice i hotel za insekte.

Takvi vrtovi, iako prvenstveno povezani sa očuvanjem životne sredine, takođe imaju značajan uticaj na mentalno zdravlje i doprinose kvalitetu života svih nas.

Ova prirodna okruženja pružaju prostor za relaksaciju, odmor i opuštanje.

U toku 2023. godine kišne bašte su dobili 10 gradova u Srbiji: Beograd, Novi Sad, Subotica,  Novi Pazar, Smederevo, Kragujevac, Čačak, Niš, Bečej i Sombor, a bašta u Bečeju je izglasana kao najlepša.

Foto: Stefan Drljača

Ove godine u okviru projekta je planirana sadnja bašti u još 10 gradova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com