Društvo

Niš dobio prvu Kišnu baštu

Izgradnjom prve kišne bašte u Nišu, započelo je uređenje međublokovslog prostora u svih pet gradskih opština. Kao donaciju, Niš, jedan od deset gradova dobio je kišnu baštu, koja se nalazi na uglu Rentgenove i ulice Dragiše Cvetkovića.

Ova bašta je deo projekta Niklo kao ja, čiji je cilj da ponudi direktan odgovor na već nastale negativne posledice klimatskih promena.

 

“Kišna bašta služi u svrhe skupljanje kišnice i atmosferskih voda, da na prirodan način vrši otok vode u tlo. Stavljaju se različiti slojevi materijala koji je takav da skupi vodu na određeni vremenski period i da drži vlagu tog zemljišta. Završni sloj tog zemljišta je malč. Stavljaju se biljke koje su otoprne na vodu i na kišu, dobijećemo jednu divnu oazu”, pojašnjava Miljana Medarov Vujaklija, šef odseka za monitoring gradske uprave za građevinarstvo i dodaje da je kišna bašta trend koji se primenjuje u svetu i u zemljama regiona.

Prema njenim rečima, do kraja dana biće zasađene sve biljke, uz pomoć mladih volontera i građana. Bašta nakon dve godine postaje samoodrživa.

“Kišna bašta je još jedan od vidova oplemenjivanja međublokovskog prostora, jedan inovativni pristup čime ćemo težiti u budućnosti. Uveli smo brojne novine u poslovanju našeg preduzeća, jedn od budućih jeste i bolje stvaranje u međublokovskom prostoru. U narednim danima oplemenićemo mobilijarima ovaj prostor”, navodi Ivan Mihajlović, v.d. direktor JKP “Mediana”.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski ističe da je izgradnja Kišne bašte zvanično početak uređivanja međublokovskog prostora u svih pet gradskih opština i da će se prioritetno raditi, posebno u onim delovima opština gde ništa nije rađeno.  Zahtevi građana mahom se odnose na uređenje zelenila, postavljanja behaton ploča, asfaltiranja i posađivanja novih drveća.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com