# IstaknuteDruštvo

Niš dobio prvu integrisanu ulicu, brzina kretanja 10 km na čas

Postavljanjem saobraćajne signalizacije, ulica Đuke Dinića postala je prva integrisana ulice u Nišu.

„Ovo je prva zona usporenog saobraćaja u Nišu, takozvana integrisana ulica u kojoj prednost imaju pešaci i biciklisti, a gde motorna vozila moraju da se kreću tako da ne ometaju pešake, odnosno 10 kilometara na čas. Novi koncept podrazume davanje integriteta pešacima, gde su vozila u drugom planu, gde se samim ulaskom u tu zonu osećaju kao uljezi i instiktivno usporavanju“, istakao je Nenad Mihajlović, rukovodilac sektora za saobraćaj gradske uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove.

Pešačka zona kod Beogradske kapije, ulica Đuke Dinić; Foto: J.Miladinović

Mihajlović je istakao da će se na taj način smanjiti remisija štetnih gasova, ali i podsetio da je u toku i Evropska nedelja mobilnosti.

Prva integrisana ulica u Nišu; Foto: J.Miladinović

„Pozivamo sve građane, opštine i zainteresovane institucije da daju predloge za uspostavljanje novih zona usporenog saobraćaja. Postoje već predlozi kao i ulice koje se razmatraju kao potencijalne za uvođenje ovakvog vida saobraćaja, a jedna od njih je i ulica generala Tranijea“, pojašnjava.

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija koja ima za cilj promociju održivih vidova prevoza.

Održava se svake godine u periodu od 16. do 22. septembra. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama.

Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine više od 3300 gradova iz 46 država Evrope i sveta obeležilo je ovu manifestaciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com