Društvo

Niš dobio kontejnere za reciklažu staklene ambalaže

U Reciklažni centar JKP „Medijana“ stiglo je tri stotine kontejnera za reciklažu staklene ambalaže. Ova isporuka dogovorena je zahvaljujući regionalnom projektu „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, koji u saradnji sa jedinicom lokalne samouprave sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju, zajedno sa operaterom ambalažnog otpada kompanijom Sekopak i NALED-om kao implementacionim partnerom.

Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša, ističe da je cilj grada da sugrađani shvate da jedino skladištenjem i razvrstavanjem komunalnog otpada možemo zaštititi naše okruženje.

„Najvažnije je to da ćemo naše sugrađane i našu decu učiti na koji način se čuva planeta i sve ovo ima ne samo prihodovnu već i edukativnu svrhu“, objašnjava Dragoslav Pavlović, direktor Javnog komunalnog preduzeća Mediana.

Foto: V.P.

Po rečima Ane Ilić, direktorke za dobru upravu Naled-a ovaj projekat finansira nemačka vlada i on se sprovodi u tri zemlje Zapadnog Balkana i to Srbiji, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Ključni partneri na projektu su kompanije Sekopak, Ekopak i Pakomak. Na projektu učestvuje ukupno 14 lokalnih samouprava od kojih se četiri nalaze u Srbiji, a to su Niš, Sombor, Kragujevac i Varvarin. Niš je najveća lokalna samouprava koja učestvuje na projektu.

„Osnovni cilj je rešavanje problema upravljanja staklenom ambalažom i podizanje nivoa svesti u pogledu značaja prikupljanja staklenog otpada, recikliranja i ponovne upotrebe“, ističe Ana Ilić.

Foto: V.P.

Preduslov za tako nešto je izgradnja infrastrukture, koja je putem ovog projekta nabavljena.

Cilj Evropske unije za 2025. godinu je recikliranje 75 posto staklene ambalaže, dok se u Srbiji reciklira 44 posto, naglašava Milica Kuzmanov, marketing menadžer kompanije Sekopak. Cilj je da se to promeni i da se stopa reciklaže staklene ambalaže poveća za 20 posto u opštinama.

Evropska unija je još 1992. godine krenula sa primarnom selekcijom, dok je Srbija u taj proces ušla 2010. godine zbog čega i postoji velika razlika u procentima recikliranog otada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Ovo je potpuno pogrešno. Mnogo efikasnije je da su uveli naplatu kompletne staklene ambalaže, vratiš bilo kojju staklenu amabalažu i dobiješ novac. Tako je u mnogim evropskim zemljama i automatski nema više staklene ambalaže u kontejnereima, na ulici, na deponijima.

    1. U nemackoj se ne dobija novac sa svaku staklenu ambalazu , npr. tegle moraju da se bacaju u ovakve predvidjene kontejnere i to se cak razvrstavaju u belo , zeleno i braon staklo

  2. U Niškoj Banji imamo zeleni kontejner za staklo najmanje 10 godina ako ne i više . Mislim da je to toliko normalno da je izlišno da se spominje kao neko veliko dostignuće aktuelne vlasti .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com