Društvo

Niš dobio još jedan amfitetar

Izgradnja amfiteatra u parku ispred crkve Svete Petke u Nišu je završena. Ova mala scena u vremenu ispred nas poslužiće za realizaciju raznih kulturnih, duhovnih i sličnih programa.

Svečano otvaranje amfiteatra biće organizovano u četvrtak 2. jula, od 19 sati, kada će Centar za unapređenje kvaliteta života “Preobraženje” iz Niša, koji okuplja kreativne mlade ljude, izvesti prigodan program.

Osim što je okolina crkve oplemenjena, stvoreni su i uslovi za izvođenje kulturnih programa za sve generacije.

Foto: Radoš

Dobili smo još jednu gradsku scenu na otvorenom koja će biti na raspolaganju svima koji neguju kulturu, tradiciju i duhovnost. Deca iz našeg centra, kao i razna druga udruženja, kulturno umetnička društva, škole, crkva, glumci, muzičari, pisci … dobili su prostor za gradska događanja manjeg obima. Kulturni život ne mora uvek da se odvija u centru grada. Sada je potrebno uložiti trud i osmisliti pravi program koji će privući publiku i oživeti amfiteatar. Leto je pred nama, a i epidemiološke prilike diktiraju drugačija pravila od standardnih, pa je ova otvorena scena dobrodošla”, kažu u Centru “Preobraženje” koji je bio jedan od inicijatora izgradnje ovog objekta.

Izgradnju amfiteatra pomogli su entuzijasti i ljudi dobre volje u saradnji sa starešinstvom Hrama Svete Petke. Arhitektonsko rešenje dao je mr Miša Stanković, a ideju je podržala GO Palilula.

Foto: Radoš

Amfiteatar kod crkve Svete Petke je drugi na prostoru ovog dela Niša. Pre nekoliko godina sličan je napravljen u Spomen-kompleksu Bubanj.

Na teritoriji grada ih ima još dva – u parku Čair i na Nišavskom keju.

Ako izuzmemo Letnju pozornicu u Tvrđavi, najstariji i programski najfrekventniji je amfiteatar na Nišavskom keju u centru grada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Da li je neko video fontanu kraj reke, da nije u okviru rekreacije. Ako je to igde video molim ga da me obavesti radi dalje edukacije. Mozda je Nis “unikum”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com