Društvo

Niš dobio jedinstvenu bazu podaka imovine grada

Grad Niš dobio je jedinstvenu bazu podataka o imovini, sa aplikacijama za sve aspekte i procese upravljanja imovinom, koja je realizovana u okviru porjekta “Efikasno i efektinvo upravljanje imovinom i Nišu i Ćupriji kroz uvođenje Geografskog informacionog sistema”.

Za svaku nepokretnost, baza poseduje informacije o lokaciji, načinu korišćenja, vrednosti imovine i ostalom, a koje su neophodne za adekvatno i racionalno upravljanje javnom imovinom, navode u Kancelariji za loklani ekonomski razvoj i projekte.

“Na ovaj način kreiran je jedinstveni registar javne imovine, a jedinici lokalne samouprave omogućeno je da je adekvatno upotrebljava i kontroliše njene troškove. Ovakav način vođenja evidencije znatno će unaprediti proces razmene podatka između službi i institucija u gradu i doprineti efikasnijoj realizaciji postupaka koji se sprovode u okviru Gradske uprave”, poručuju u KLERP-u.

Кreiran je i veb portal koji sadrži kartogarfski prikaz javne imovine sa svim korisnim i značajnim podacima koji se dobijaju jednostavnim klikom na nepokrtenost na mapi, a brojnim alatima i funkcionalnostima omogućeno je kreiranje upita, sprovođenje analiza i generisanje grafičkih i drugih izveštaja.

U KLERP-u dodaju da se na ovaj način dobijaju relevantne informacije bez direktnih upita i poseta lokacijama. Кao takva, aplikacija „Javna imovina Grada Niša“ namenjena je investitorima, građanima, zaposlenima u javnim i drugim institucijama i zainteresovanoj javnosti.

“U cilju stvaranja integrisanog modela efikasnog upravljanja imovinom, kroz nekoliko aplikacija, izvršena je implementacija Geografskog informacionog sistema. Кako efikasno upravljanje imovinom podrazumeva i integraciju baze podataka ( registra nepokretnosti) sa GIS-om, takođe kroz nekoliko aplikacija, implementiran je GIS”, kažu u KLERP-u.

U narednom periodu očekuje se dalje unapređivanje GIS-a grada ostalim slojevima podataka iz oblasti obrazovanja, turizma, komunalne infrastrukture, greenfield i brownfield lokacijama i drugim bitnim podacima o Nišu, dodaju u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Jel može taj GIS da snimi u koju kafanu krkaju gradski funkcioneri o državnom trošku? Ko vozi službena kola za privatne svrhe? Ko je kada došao na posao da ne radi ništa? Koliko znanje rada na računaru imaju državni službenici u gradu Nišu? To mene zanima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com