Kultura

Niš dobio džez muzej, drugi u Evropi

Muzej džeza, prvi u Srbiji, drugi u Evropi otvoren je u nekadašnjem Hamamu u niškoj Tvrđavi.

Muzej sadrži eksponate koje su Nišvilu ostavljali učesnici festivala prethodnih godina – Benny Golson, Candy Dulfer, Joss Stone, Solomon Burke, Lari Vučković….

Muzej sadrži brojne predmete koji su obeležili festival svih prethodnih godina. Tu su lični predmeti nekih od učesnika, muzički instrumenti na kojima će i posetioci moći da se oprobaju, kao i ploče, diskovi, i umetnička dela inspirisana džezom. Duško Gojković srpski džez muzičar sa svetskom slavom poklonio je svoj kostim koji je nosio na odbrani svog doktorata, a tu su i ploče koje su snimili neki naši sugrađani koji više decenija žive i rade u Americi. Posebno se izdvaja nekoliko prostorija opremljenih najsavremenijom tehnikom gde na velikim ekranima posetioci mogu da pogledaju snimke nastale na festivalu ranijih godina“, kaže Luka Nićiforović kustos niškog Džez muzeja.

Muzej je koncipiran iz više prostorija na dva nivoa, od kojih svaka ima svoju priču. Neke od njih posvećene su značajnijim muzičarima, učesnicima dosadašnjih festivala.

U Muzeju se nalazi tron, odnosno fotelja u kojoj je nastupao Solomon Burke, u posebnoj prostoriji je replika spomenika Šabanu Bajramoviću. Imamo dva džu-boksa koji su nekada bili neizostavni deo kafića i restorana na kojima su gosti sami birali muziku koju žele da čuju. To je posebno interesantno mlađoj populaciji koja, do sada, možda nije imala priliku da vidi takav uređaj. Još nisu u funkciji, ali radimo na tome da sve profunkcioniše u narednim danima“, navodi Nićiforović.

Bogaćenju postavke ove jedinstvene kulturne institucije, mogu doprineti i sami građani doniranjem zanimljivih eksponata iz ličnih kolekcija.

Muzej džeza u Nišu radiće 365 dana u godini. Tokom trajanja Nišvil džez festivala za posetioce će biti otvoren od 9 do 24 časa.

Otvaranjem muzeja, vatrometom i izvođenjem predstave Orfej i Euridika, teatra sa Krita ispred Hamama i scenskog nastupa Plavi Slon Nacionalnog baleta i opere iz Kaira u popularnom Amfiju, zvanično je počeo program ovogodišnjeg Nišvil džez teatar festivala. Narednih dana publika će imati priliku da vidi još 14 predstava teatara sa četiri kontinenta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com