Društvo

Niš dobija spomenik Žiki Čokaliji i “Palilulsku priču”

Niš bi uskoro trebalo da dobije spomenik čuvenom boemu, harmonikašu i palilulskoj legendi Živojinu Isakoviću – Žiki Čokaliji, koji će se nalaziti tik uz Palilulsku rampu, na čuvenom “Teferiču”.

“Želja nam je da bude na “Teferiču”, s obzirom na to da je baš Žika tvorac “Teferiča”, zajedno sa čika Božom Mijalkovićem, Nikolom Jovanovićem…”, rekao je predsednik Udruženja za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule „Sokak“ Bratislav Vučković.

On je dodao da je želja da spomenik bude pandan spomeniku Sremcu i Kalči.

“Želja nam je da tu budu Robi i Čokalija. S tim što će sada biti tu prvo Čokalija, a radi se i na izradi makete Ljubiše Cvetkovića Robija”, poručio je Vučković.

Bratislav Vučković je najavio da će u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule „Sokak“ i Opšteg udruženja zanatlija, 22. februara, u kafani “Verige”, biti organizovana prva “Palilulska priča”.

Foto: Niške Vesti

“Ona će biti tradicionalna, održavaće se svake godine poslednjeg vikenda u februaru. Ova prva priča će biti posvećena Žiki Čokaliji. Ujedno će to biti i donatorsko veče, a sredsva će biti namenjena početku izgradnje spomenika”, poručio je Vučković. “Očekujemo estradne umetnike, poput Remze Lalović, da uzmu učešće u tome. U toku su razgovori da i Merima Njegomir bude naša gošća”.

Bratislav Vučković je na kraju dodao da je ovo za sada samo radna verzija i maketa spomenika Žiki Čokaliji.

“U petak imamo sastanak sa akademskim vajarom iz Beograda, koji je i uradio ovu verziju spomenika. Sada tu idu papirološke stvari, obezbeđivanje dozvola, ali idemo korak po korak“, rekao je Vučković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com