Društvo

Niš dobija spomenik u čast kralja Milana Obrenovića?

Poznati niški arhitetka Hadži Ivan Redi, pokrenuo je inicijativu da kralj Milan Obrenović, koji je mnogo toga uradio I za oslobođenje Niša I za njegovu kasniju transformaciju, dobije spomenik u našem gradu.
Po mom mišljenju, spomenik bi trebalo podići na trgu koji nosi ime kralja Milana, a u osi koju čine spomenik Oslobodiocima Niša i Čairska česma, i to na prostoru koji će se urediti na mesto parkinga. Ta pozicija zadovoljava mnoge zahteve, kako prostorne, likovne, istoriografske, tako i turističke.”, kaže Hadži Ivan Redi.

Ideja je da statua bude nešto uvećana figura kralja Milana u paradnoj uniformi sa odlikovanjima, sa iskorakom I pogledom usmerenom ka jugu.

Leva ruka bi se oslanjala na balčak sablje koja mu visi o pojasu, a u desnoj ruci drži svitak-povelju. Statua bi bila postavljena na kamenu iz okoline Niša (na primer iz Sićevačke klisure), visine do 1.60m. Naravno, ovo su samo moja razmišljanja, koja su nastala kao rezultat proučavanja onoga što je bilo, onoga što jeste, kao i onoga što će doći!”, pojašnjava Redi.

Ideja gradskih čelnika je da se u narednom periodu  uredi centar grada – pešački most, deo ispred Gradske kuće I sam Trg kralja Milana. Na taj način se stvara I pogodan trenutak za podizanje ovog spomenika, smatra Redi. Podsetimo, sledeće godine godine obeležava se 140 godina od oslobođenja  Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com