Kultura

Niš dobija spomen-sobe Branka Miljkovića i Stevana Sremca

Otvaranje kniževno-memorijalnog muzeja očekuje se na poleće, u prostoru čija je rekonstrukcija privedena kraju. Reč je o objektu u ulici Aleksandra Nenadovića broj 2, u neposrednoj blizini izložbene sale u ulici Nikole Pašića 59.

„U tom objektu biće instalirane stalne postavke dva legata. To su spomen sobe književnika Branka Miljkovića i Stevana Sremca. Autor postavki je istoričar Jovan Mladenović, dugogoišnji kustos muezja u Nišu. Prostor ima oko 170 kvadratnih metara i pruža mogućnost održavanja raznih književnih manifestacija, prezentovanje publikacija i promociju mladih niških pisaca iz regiona. Uređenje ovih postavki je krenulo i očekujemo da kompletan posao bude gotov i pre obeležavanja Dana Narodnog muzeja, 1. aprila“, kaže direktor Narodnog muzeja Niš Nenad Spasić i dodaje da će na praznik muzeja biti promovisan dvobroj „Zbornika“ čemu bi trebalo da prisustvuju zvanice sa najviših nivoa republičke vlasti i predstavnici institucija i ustanova kulture, sa kojima niški muzej ima saradnju.

Muzejska postavka na Logoru na Crvenom krstu ove godine će takođe pretrpeti izvesne izmene.

„Stalna postavka u Logoru, shodno obimu pripremnih poslova koje treba obaviti, biće u celini realizovana do kraja ove kalendarske godine. U spratnom delu Logora, u tri prostorije, uređuje se deo te postavke, koji ćemo javnosti prezentovati već 12. februara na Dan obeležavanja proboja Logora na Crvenom Krstu“, najavljuje Spasić.

Direktor Narodnog muzeja Niš je najavio i adaptaciju objekta na arheološkom lokalitetu Medijana. Projekat uređenja objekta uradio je tim stručnjaka sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, sredstva su obezbeđena na konkursu Ministarstva kulture i trenutno je u toku proces dobijanja građevinske dozvole.

Po završetku svih poslova, koje će delom finansirati i grad Niš, muzejski prostor na Medijani bi profunkcionisao punim kapacitetom i radio bi tokom cele godine, a ne kao do sada od maja do novembra, objasnio je Spasić.

Narodni muzej Niš prošle godine je evidentirao uvećanje broja posetilaca u svim svojim objektima za 20 odsto u odnosu na raniji period. U ovoj ustanovi kulture kažu da je na muzejske posete uticalo i povećanje broja turista u gradu Nišu, što je u značajnoj meri rezultat „revolucije“ koju je pokrenuo Aerodrom „Konstantin Veliki“ povezavši Niš sa čak 11 evropskih destinacija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com