Društvo

Niš dobija savetovalište za decu koja trpe nasilje

U niškoj Sigurnoj kući trenutno boravi osam žena i šestoro dece

Niš će biti prvi grad u Srbiji koji će dobiti savetovalište za decu, potvrdila je direktorka Regionalne Sigurne kuće u Nišu, Sonja Šćekić.

Na obeležavanju Evropskog dana borbe protiv najtežih oblika nasilja nad decom istaknuto je da će savetovalište početi sa radom na proleće.

U proseku godišnje bude 50 prijava slučajeva nasilja nad decom Centru za socijalni rad u Nišu.

U Srbiji prema podacima UNICEF-a 44 odsto dečaka i 42 odsto devojčica doživleo je fizičko nasilje u svojoj porodici, dok je u Nišu 50 prijava godišnje. Zbog ovako visoke brojke Niš će biti prvi grad u Srbiji koji će dobiti savetovalište za decu u okviru Sigurne kuće na proleće naredne godine. Pored savetovališta biće otvorena i SOS linija.

Grad Niš prvi je grad u Srbiji koji se usvojio dokument ,,Jedno od petoro“ – evropski dokument o najtežim oblicima nasilja nad decom.

Zamenica gradonačelnice Niša, Dušica Davidović tokom pandemije koronavirusa istakla je da je broj predatora i pedofilakoji vrbaju decu preko interneta je udvostručen. Psiholozi pak ističu da je lečenje traume kod dece koja su doživela nasilje veoma složeno.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com