Ekonomija

Niš dobija novog prevoznika. Direkcija gasi službu za prevoz

Služba za prevoz Direkcije za javni prevoz grada Niša biće ukinuta i na tenderu će biti izabran novi prevoznik, saznaju Niške Vesti. Nijedan zaposleni neće ostati bez posla, a tener za novog prevoznika biće rapisan nakon odluke Gradkog veća, potvrđeno je našem portalu.

Direkcija za javni prevoz grada Niša voziće na četiri linije sa svojim autobusima do 1. jula, a onda bi te gradske linije trebalo da preuzme drugi prevoznik, plan je reorganizacije ovog preduzeća koji su usaglasili menadžment Direkcije i Gradsko rukovodstvo. Razlozi za ovakvu odluku su isključivo ekonomske prirode, jer kako kažu novac iz budžeta mora racionalno da se troši.

 

Igor Vojinović, gradski većnik; Foto: Niške Vesti

„Očekujem da u toku sledeće nedelje bude održana sednica Gradskog veća, na kojoj će biti razmatrana inicijativa Direkcije za javni prevoz grada Niša za reorganizaciju i gašenje službe za prevoz. Trebalo bi usvojiti i novi Pravilnik o sistematizaciji i organizaciji radnih mesta. Nakon toga će preduzeće, u skladu sa svojim ovlašćenjima pokrenuti postupak javne nabavke za izbor novog prevoznika. Takođe je dogovoreno, da vozači koji trenutno rade u Direkciji budu preuzeti od strane drugih gradskih preduzeća, tako da niko neće ostati bez posla. Kondukteri će postati kontrolori, tako da će se i na taj način uticati na kvalitetnije ispunjavanje ugovornih obaveza prevoznika.“ – istakao je gradski većnik zadužen za saobraćaj Igor Vojinović.

Da bi opstale linije na kojima saobraćaju autobusi Direkcije bilo je neophodno kupiti nove autobuse i dograditi baznu stanicu. Za sve to je potrebno izdvojiti najmanje 250 miliona dinara iz budžeta grada.

„Gradu je u interesu da taj novac racionalnije uloži u poboljšanje kvaliteta prevoza. Za ova sredstva u narednim godinama, a naročito posle sprovedenog novog trendera, moći ćemo da očekujemo kvalitetnije autobuse, veći broj polazaka i veće subvencije za besplatni prevoz određenih kategorija putnika.“, dodao je Vojinović.

Direktor Direkcije za javni prevoz grada Niša, Saša Petronijević kaže da zaposleni ne treba da brinu, jer niko neće ostati bez posla. Sve vozače (30) preuzeće druga javna preduzeća, najviše Mediana (15), a onda i JKP Naissus, Parking servis, Toplana, PU Pčelica jer su njima neophodni, dodao je. Prema novoj sistematizaciji kondukteri (22) će preći u kontrolu.

Saša Petronijević, direktor Direkcije za javni prevoz grada Niša; Foto: Niške Vesti

„Autobus koji je Aleksandar Vučić poklonio Direkciji vlasništvo će biti preneto Predškolskoj ustanovi Pčelica.  Ova ustanova je ranije imala autobus i koristila ga je za prevoz dece na predstave, izlete, priredbe. Pčelica će posle dugo vremena da dobije ponovo svoj autobus“, objašnjava Petronijević i dodaje da će druga vozila Direkcije biti prodata na licitaciji.

Petronijević ističe da već sledeće godine, kada je vreme za novi tender, građani Niša mogu da očekuju kvalitetniji prevoz.

„Pooštrićemo uslove za prevoznike. Tražićemo da svaki autobus mora da bude klimatizovan i da u periodu od 15. juna do 15. septembra, kada dnevna temperatura prelazi 30 stepeni ona mora da bude uključena u autobusu. Takvi su uslovi bili u Beogradu, ali tamo je i cena po kilometru po kojoj voze prevoznici veća nego u Nišu. Na prethodnom tenderu smo organizovali prevoz sa manje para, sledeće godine će biti mnogo lakše“, kaže Petronijević Niškim Vestima.

Foto: Niške Vesti

Srednjoškolcima besplatan prevoz

U planu je i da se deo sredstava upotrebi i za subvencije još nekim kategorijama za besplatan prevoz. Direkcija je predložila da to budu učenici srednjih škola.

„Direkcija je prihodovala od prodaje srednjoškolskih karata godišnje oko 80 miliona dinara. Ako bi grad dao subvencije omogućio bi da se između 10 i 12.000  srednjoškolaca besplatno vozi, a to je veliko rasterećenje za porodične budžete“, kazao je prvi čovek tog preduzeća.

Petronijević je istakao da porodica sa dvoje dece koja recimo živi u Novom selu svakog meseca kupuje dve kartice u drugoj zoni, i za to mesečno izdvaja 5000 dinara, ili na godišnjem nivou 60.000 dinara samo za prevoz. Kada su deca sa sela u pitanju potreban je daleko veći porodični budžet jer kartica za tri zone košta 4.000 dinara.

„Mladi treba da imaju prednost u odnosu na sve druge kategorije,  jer time ne pomažeš samo njima već resterećuješ porodični budžet“, rekao je Petronijević.

Direkciija za javni prevoz grada Niša raspolaže sa 14 autobusa, od kojih 10 saobraća na četiri linije.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com