Društvo

Niš dobija novo “Kazandžijsko sokače”. Saobraćaj se delimično zatvara, u budućnosti novi lokali i restorani

Radovi na uređenju platoa ispred beogradske kapije kod Niške tvrđave, nastavljeni su, a prema rečima nadležnih projekat koji predviđa i delimično zatvaranje ulice, ali i nove sadržaje, urađen je u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji se pre svega zasniva na projektu uređenja i revitalizacije tvrđave. Radove je danas obišla gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima, a građani su po prvi put mogli da vide projekat i da se upoznaju sa novim izgledom ovog dela centra grada.

Novi trg imaće dosta zelenila, ali i u budućnosti i puno lokala i restorana koji će dobiti novi arhitektonski izgled, i koji će se u skladu sa zahtevima struke, na pravi način uklopiti u ambijetalnu celinu kojom dominira najpoznatiji niški spomenik kulture -Tvrđava.

Lidija Stefanović Nikolić, glavni urbanista grada Niša

“Projekat predviđa zatvaranje ulice Đuke Dinić u širini postojećeg parka, tako da će cela celina biti zapravo pešačka zona, čime bi se univerzitetski trg i park ispred beogradske kapije spojili”, istakla je Lidija Stefanović Nikolić, glavni urbanista grada Niša.

Ona je rekla da je projekat prezentovan upravo u nedelji urbane mobilnosti jer se zatvaranjem ove ulice daje prednost pešačima, ali se i širi centralna gradska zona. Nastavak ulice Đuke Dinić biće u posebnom režimu saobraćaja, zajedno sa u ulicom Univerzitetski trg, čime će se nadomestiti izmeštanje saobraćaja iz jednog dela ulice.

“Dominantan će biti plato ispred beograske kapije i to će biti idealan prostor za buduće kulturne manifestacije. Nametnuli su se i određeni pešački pravci, pre svega prema beogradskoj kapiji, prema romskom svetilištu koje je bio skriven od očiju javnosti, ali i prema ostalim spomenicima u samom parku”, istakla je glavna urbanistkinja grada Niša.

Cilj izgradnje ovog trga ovde jeste da građani konačno mogu da dobiju jedan javni prostor na usluzi, ali i da beogradska kapija konačno, nakon 50 godina biće dostupna turistima.

“Želimo da stvorimo jedan kutak u gradu koji će nas podsećati na prethodna vremena. Ta ulica biće zona sa puno ograničenog saobraćaja i nadam se u budućnosti sa puno lokala i restorana. Nadam se da ćemo dobiti jednu ulicu poput Kazandžijskog sokačeta”, rekao je  Ivan Grmuša, v.d. direktora Zavoda za urbanizam.

On je podsetio da su u toku i izmene Generalnog urbanističkog plana i plana Crvenog Krsta, po kojem bi trebalo da se izmesti i autubuska stanica. Ona će se ubuduće nalaziti na potezu Bulevara heroja sa Košara, odnosno na parceli Duvanske industrije. Glavna železnička stanica bi trebalo da se prebaci na mesto sadašnje železničke stanice Crveni Krst.

“Nedaleko odatle se nalazi i Aerodrom, tako da ćemo na toj lokaciji u budućnosti da imamo sva tri vidova saobraćaja”, kazao je Grmuša.

Prema najavama nadležnih, radovi će biti završeni do kraja godine. Vrednost projekta je 46,9 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena posredstvom javnog poziva Ministarstva kulture pod nazivom „Gradovi u fokusu 2023. godine“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

12 Komentara

  1. Ajde, prepametne,da vas pitam. Šta sa onom bogomoljkom(ciganskom???) . U čošku. Malo severnije od Bg kapije…. A idu vam izbori….Dobar deo vašeg biračko tela su i Romi…To je konstaacija i nikakve uvrede i ironije. I ja imam cigans krvi u sebi….Hvala.

    1. U tekstu vesti jasno piše da će postojati i pešački pravac prema romskom svetilištu. Uz to, on se može videti i u pratećem video klipu. Mislim da je rešeno lepo i elegantno.

    2. Duhovni svet. Mesto gde romi postuju duse svojih preminulih. Bi trebalo lepo da se uredi. Neljutite se Ali da I turistima bude zanimljivo I da slikaju. Jedno pokazujete kakve megjuljudske odnose gaijite. 1% Roma pravi prb tacno. Ali koliko posto Srba pravi problem. Molim vas smislite nesto stvarno za postovanje. Da se zna gde ide krov gde svece. It’d. Mesto za cvece SA vodom I kantom za otpatke. Sad imate sansu. Da pokazete koji nivo svesti I savesti posedujete. Hvala. Darko.

  2. Постојећи радови испред Београдске капије је неуспели покушај санације огромне штете рушењем дивних локала Нишпројекта. Сад је касно бити паметан, јер је штета начињена.

    1. Драга госпођо или господине, изгледа да вас много боле локали који су незаконито подигнути на подручју где је градња забрањена, а сада уклоњени, па тако пишете и пишете као нека стручњакиња која се у све разуме, па и у оно, и у пројектовање и урбанизам, а без покрића и основног знања. Не брукајте се. Не уносите пометњу беспотребно. Наносите штету. Ионако један ради, а петоро га гледа и подмеће му. Нема штете. Парк се гради. Правила се примењују. Парк су стазе пешачке и зеленило. Уразумите се, за име Бога.

  3. Da ve pitam. Sad sidjem na stanicu i pesice na posao do policije,suda, opstine. Sad kako da stignem

  4. Kakva njuška sa dva prezimena je trenutni krivac za urbanistički haos u gradu nevera !!!

  5. Честитке.Коначно да и београдска капија угледа светло дана.Сотире, било би лепо да сте уместо коментара послали Вашу слику, мора да сте праву лепотан, када овако некултурно можете да некога назовете “њушком”.

  6. Одличан потез измештања лиокала пијаце аутобуске станице али изместити и ауто пијацу у целости и полигоне ауто школе. Браво зА градску власт

    1. Potpisi se, da te gazdarica ima u vidu ! Slazem se, parizer sendvic si prevazisao, treba da trazis nesto vise !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com