Društvo

Niš dobija najsavremeniju platformu koja će građanima i lokalnoj administraciji olakšati dolaženje do podataka

Projekat „Efikasno i efektivno upravljanje imovinom u Nišu i Ćupriji kroz uvođenje geografsko informacionog sistema“ vredan 220.700,00 evra, koji finansira EU (IPA 2014), a kofinansira Republika Srbija u okviru Grant šeme Programa Exchange 5, ima za cilj da unapredi upravljanje imovinom u gradu Nišu i opštini Ćuprija, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u opštini Ćuprija.

„Prvi cilj projekta je stvaranje uslova za unapređenje upravljanja imovinom kroz popis i legalizaciju javne imovine u Nišu i Ćupriji. Od početka projekta do sada u Opštini Ćuprija popisano je više od 400 nepokretnosti u javnoj svojini koji su uneti i u bazu Republičke direkcije za imovinu. Grad Niš je popis imovine realizovao u okviru programa Exchange 4, dok je sa upisom imovine nastavio u okviru ovog projekta i do sada je upisao više od 800 nepokretnosti u javnoj svojini od početk projekta, odnosno više od 5000 nepokretnosti od početka primene Uredbe o evidenciji nepokretnosti u javnoj svojini“, rekla je menadžer projekta Ana Radovanović.

Ona je dodala da će se u okviru ovog projekta raditi projektno tehnička dokumenatcija i elaborati geodetskih radova za nepokretnosti ukupne površine 6000m2 u Nišu i 4000m2 u Ćupriji, za potrebe ozakonjenja.

„Drugi cilj projekta jeste povećanje transparentnosti rada javne administracije, uvođenjem i razvojem Geografskog informacionog sistema i kreiranjem aplikacije za GIS. Realizacijom projekta u Nišu i Ćupriji, biće formirane jedinstvene baze podataka koje će obuhvatiti sve već postojeće podatke o imovini kao i one prikupljene tokom projekta. Na ovaj način biće povezane sve službe i institucije koje se bave upravljanjem javnom imovinom“, istakao je Ivan Pavlović rukovodilac Sektora za strateško planiranje i upravljanje projektima u Кancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

On je naglasio da je GIS efikasan alat čijim će uvođenjem itekako biti olakšano donošenje odluka i alat na koji će se Grad Niš itekako oslanjati u narednoj dekadi. Prema njegovim rečima krajem naredne godine očekuje se da Niš dobije najsavremeniju GIS platformu koja će građanima, ali i privredi i lokalnoj administraciji olakšato dolaženje do podataka.

Pomoćnica predsednika opštine Ćuprija Svetlana Кostić zahvalila je Evropskoj uniji za svu dosadašnju pomoć koju je, u različitim oblastima, pružala opštini Ćuprija. Ona je istakla da je izuzetno zadovoljna on im što je u okviru projekta koji se realizuje sa Nišom urađeno do sada: „Ćuprija je na dobrom putu i sada, nakon sprovedenog popisa znamo čime raspolažemo imamo uvid i sigurna sam da ćemo postići cilj, a to je transparentna i efikasna javna uprava“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com