Zdravlje

Niš dobija najmoćniju laboratoriju za genetska istraživanja i tipizaciju tkiva

Medicinski fakultet u Nišu i grad Niš dobiće najmoćniju laboratoriju za genetska istraživanja i tipizaciju tkiva, ne samo na Balkanu, već i u čitavoj Evropi, koja bi trebalo da bude u potpunosti u funciji već od septembra meseca, poručio je na svom fejsbuk profilu Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju.

“Sa velikim zadovoljstvom obaveštavam javnost da je 6. aprila 2020. g. završen tender koji je sprovela Komanda Američke Vojske za Evropu kojim će Medicinski fakultet u Nišu, Grad Niš i naša otadžbina dobiti najmoćniju laboratoriju za genetska istraživanja i tipizaciju tkiva, ne samo na Balkanu. vec jednu od najmoćnijih u Evropi!”, poručio je Milić.

Spisak opreme koju doniraju američki prijatelji, poručuje Milić, je fascinantan:
1) SeqStudio genetic analyzer, 4- capillary instrument, 84.000 € bez PDV-a
2) FlexMap 3D system, 70.000 € bez PDV-a
3)Tape Station, 28.800 € bez PDV-a
4)SpectraMax iD3 Multi Mode reader, 37.500 € bez PDV-a
5) 7500 Fast Real Time , 25.000 € bez PDV-a
6) Nanodrop system, 8.000 € bez PDV-a, 2 komada su 16.000€ bez PDV-a
7) Izolator nukleinskih kiselina Kingfisher Flex with 96 deep Each, 2 komada = 120 000€ bez PDV-a
8) GeneChip Scanner 3000 7G, 260.000€ bez PDV-a,
9) Prateća laboratorijska oprema (specijalni frižideri, pipetori, vortex-i, termocycleri, Hamilton pipete…) u vrednosti od 150.000€ bez PDV-a

Ne postoji ni jedna jedina analiza koja koja neće moći da se radi u ovoj laboratoriji, ističe Milić i dodaje da je realno očekivati da laboratorija bude potpuno funkcionalna u septembru mesecu ove godine.

“Hvala našim američkim prijateljima na ovako moćnoj donaciji koja će sluziti u lečenju građana Niša, ali i cele Srbije”, naglašava Dragan Milić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com