Sport

Niš “dobija” gimnastičku dvoranu: Predsednik Svetske gimnastičke federaciije će obići moguće lokacije

PREDSEDNIK SVETSKE GIMNASTIKE O NIŠKOJ GIMNASTIČKOJ DVORANI

Morinari Vakanabe iz Japana, predsednik Svetske gimnastičke federaciije, boraviće u Nišu u sredu, 1. decembra, gde će sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski i predsednikom Gimnastičkog saveza Srbije, Sašom Veličkovićem, razgovarati o mogućnostima za širi razvoj gimnastičkog sporta u ovom delu Srbije. Jedna od tema biće i inicijativa za izgradnju gimnastičkog doma u Nišu.

Sa idejom za izgradnju doma niške gimnastike Vakanabe je upoznat letos, kada je boravio u Srbiji gde je dobio podršku za ponovni izbor na funkciju predsednika gimnastičke organizacije sveta. Tada mu je Saša Veličković, profesor na niškom Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, izložio predlog o osnivanju nacionalnog gimnastičkog centra u Nišu, o čemu su niške Vesti pisale još februara ove godine. Ideju je osnažio činjenicama o stogodišnjoj tradiciji niške gimnastike, njenom trenutnom liderstvu u gimnastici Srbije i kadrovskom snagom Niša, koji ima u gimnastici više iskusnih gimnastičara, doktora nauka i doktoranata.

U razradi inicijalnog predloga, je u osnovnim crtama upoznata i gradonačelnica Sotirovski, formiran je načelni stav da bi gimnastičku dvoranu trebalo locirati u dvorištu neke od niških škola.

Niški gimnastičari su svojevremeno imali svoj Sokolski dom, takozvanu Sokolanu, u dvorištu današnje Osnovne škole  „Radoje Domanović“. Sokolana je srušena kada je građena fiskulturna sala škole, pri čemu je za gimnastičare izdvojen skroman i neuslovan prostor koji danas koriste najmlađi početnici.

Takmičarski pogon kluba vežba u delu nekadašnje vojne šivare. Taj prostor nije dovoljan ni za treninge. Zato u Nišu nema gimnastičkih takmičenja niti kampova, pa grad ne može da ostvari ulogu prirodnog centra za unapređenje gimnastičkog sporta. Pre nekoliko godina činilo se da će problem biti rešen u okviru Osnovne škole „Mika Antić“, ali je tada napravljena samo školska fiskulturna sala, a gimnastička dvorana je prestala da se pominje.

Predviđeno je da Morinari Vakanabe posetiti nekoliko lokacija u Nišu na kojima bi mogla biti sagrađena dvorana. Prvi čovek gimnastike sveta boraviće u kraćoj poseti Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, a zatim će prisustvovati treningu niških gimnastičara u Šivari. Kasnije će, u Beogradu, imati susreteu Ministarstvu za omladinu i sport i u Olimpijskom komitetu Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com