Društvo

Niš dobija „Banku hrane“

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA najavio je na konferenciji za novinare da će Niš dobiti „Banku hrane“. Zahvaljujući projktu ove organizacije njihovu inicijativu će finansirati Švedska vlada, a sprovodi je UNDP radi jačanja partnerstva između jedinica lokalne samouprave i civilnog društva kroz transparentnije finansiranje projekata OCD-a predviđenih za rešavanje problema zajednice.

Projekat ′′ Banka Hrane Niš′′ je odobren za finansiranje u okviru Javnog konkursa za organizacije civilnog
društva (OCD) koji je Grad Niš raspisao u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u okviru
inicijative Platforme za razvoj odgovorno finansijsko upravljanje.

„Cilj projekta „Banka Hrane Niš“ je stvaranje uslova za održivo upravljanje otpadom od hrane u skladu sa principima cirkularne ekonomije, na teritoriji grada Niša. Osnivanje  je planirano do kraja aprila, a korisnici će biti socijalno ugrožena lica kojima će hrana biti distribuirana posredstvom mreže lokalnih udruženja i socijalnih ustanova koje rade sa siromašnom populacijom (domovi i zavodi za decu, prihvatilista za decu i odrasla lica….“, ističu u Protekti.

Banka hrane Niš će funkcionisati po principima po kojima funkcionišu sve Banke hrane u svetu, što podrazumeva
prikupljanje donacija u hrani od strane kompanija koje se bave proizvodnjom, distribucijom i prodajom hrane, i distribucija hrane preko drugih udruženja i institucija koje se bave ugroženim grupama građana.

Foto: Protekta Niš

Na konferenciji su najavljene i ostale aktivnosti na projektu „Banka Hrane Niš“ koje podrazumevaju kreiranje mehanizma za pravilno postupanje otpadom od hrane, istraživanje količina otpada od hrane na nivou Grada kao i potrebe socijalno ugroženog stanovništva za hranom, i aktivnosti vezane za promociju Banke hrane.

PROTECTA je pozvala sve zainteresovane privredne subjekte i građane da pomognu rad „Banke Hrane Niš“ i na taj način utiču na smanjenje bacanja i rasipanja hrane, a u cilju zadovoljenja osnovnih životnih potreba najsiromašnijeg dela stanovništva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Čemu ovo služi i kako će gladni Niša od ovoga da imaju korist?. To mene zanima. Ako su hteli da nahrane gladne u Nišu, trebali su samo namenske pare za krkanje gradskih i opštinskih parazita Niša da preusmere u narodnu kuhinju i eto rešenja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button