DruštvoKultura

Niš domaćin folklornim delegacijama Jugoistočne Evrope

Sastanak Internacionalnog saveta festivala folklora i folklorne umetnosti (CIOFF), koji je u Nišu počeo 10. maja, a trajaće do ponedeljka 14. maja, okupio je predstavnike 16 zemalja Jugoistočne Evrope. Sastanak organizuje Nacionalna sekcija CIOFF Srbija u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Niš. Tim povodom će u subotu u Narodnom pozorištu biti organizovan veliki koncert šest folklornih ansambala Srbije, koji će na najbolji način predstaviti identitet naše zemlje.

Više od 50 delegata iz Portugala, Španije, Italije, Francuske, Švajcarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Grčke, Bugarske, Azerbejdžana, Kipra, Severnog Kipra i Srbije narednih dana boraviće u Nišu i razgovaraće o festivalima folklora koji se u organizaciji CIOFFA-a održavaju širom Evrope, od kojih i mnogi u Srbiji. Osim toga, imaće priliku da se upoznaju sa srpskim identitetom, a na taj način će se povećati i vidljivost našeg kulturnog nasleđa.

Foto: SKC

„Ono što je značajno za ovu organizaciju je to da nikada nije učesvtvovao ovoliki ovoliki broj zemalja. Do sada su to uglavnom bili kongresi na kojima je bilo 10-12 zemalja, aada se prvi put u održava u Srbiji i prvi put su se odazvale sve članice južnog sektora. To pokazuje koliko je naša zemlja otvorena za goste i saradnju, a mi ćemo imati priliku da ih upoznamo sa našom kulturom i stvorimo lepšu sliku o Srbiji.“, navodi Dragan Đorđević, predsednik Nacionalne sekcije CIOFF Srbije.

Sastanak će biti značajan i za Međunarodni studentski festival folklora koji se organizuje u našem gradu u drugoj polovini jula. Niš će sada, kao grad domaćin, imati priliku da pokaže svoje kulturne i turističke kapacitete, što se, kako navode organizatori, može pozitivno odraziti na kvalitet festivala i broj učesnika.

Foto: SKC NIS

Smatram da je izuzetno važno za naš grad da ugostimo ljude koji organizuju folklorne ansamble i folklorne festivale širom sveta, da im pokažemo šta to grad Niš može da ponudi. Cilj je da im predstavimo srpski identitet, da im predstavimo narodnu igru i pesmu, našu kuhinju i sve ono što Srbija može da ponudi… Na ovaj način možemo da povećamo turistički potencijal našeg grada ali i vidljivost kulturnog nasleđa.“, navodi Dragana Petković, direktorka Studentskog kulturnog centra Niš.

Tim povodom biće održan i koncert šest folklornih ansambala koji su deo Nacionalne sekcije CIOFF Srbija. Koncert je zakazan za subotu, 12. maj 2018. godine, u 20 sati, u Narodnom pozorištu u Nišu, organizatori su takođe NS CIOFF-a Srbija i SKC Niš.

FOTO: SKC

SKC ima za cilj da predstavi srpski identitet… Predstavićemo šest ansambala iz svih krajeva Srbije, dve vokalne grupe, a koncert ćemo zatvoriti igrama našeg Akademskog folklornog ansambla ORO“, dodaje Dragana Petković, direktorka SKC-a Niš.

Na koncertu će nastupiti ansambli AKUD “Sonja Marinković” (Novi Sad) , KUD “Laza Nančić”, (Vršac), KUD “Dimitrije Koturović” (Beograd), KUD “Dule Milosavljević” (Čačak), AKUD “Svetozar Marković”(Kragujevac), AFA “Oro” (Niš). Pored navedenih ansambala nastupiće i ženska pevačka grupa “Studenac” AKUD-a “Svetozar Marković”, etno vokalna pevačka grupa Akademskog Ženskog Hora SKC-a Niš i Veliki Narodni orkestar SKC-a Niš.

Program koncerta osmišljen je tako da se svaki ansambl predstavi igrama iz pojedinih delova Srbije, tako da će publika biti u prilici da uživa u svojevrsnom folklornom putovanju kroz našu zemlju.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti na biletarnici Narodnog Pozorišta u petak i subotu, od 15 – 20 č, po ceni od 250 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com